Wansmakelijk Goed: Monty Python’s Life of Brian | Vera Zienema

Kunstcurator Maayke Meijering Danny zegt:

“Wat mij betreft is de Monty Python troupe niet de uitvinder van de absurde Britse humor maar hebben ze het wel geperfectioneerd.”


Wat mij betreft is de Monty Python troupe niet de uitvinder van de absurde Britse humor maar hebben ze het wel geperfectioneerd. In het kader van Wansmakelijk Goed draait op 30 oktober in Vera hun derde speelfilm: Life of Brian. Toen de film in 1979 uitkwam werd het in diverse landen in de ban gedaan vanwege de vele godslasterende dan wel ketterse thema’s. Terwijl Brian’s moeder vrij stellig is: “He is not the Messiah, he is a very naughty boy!”.

Is het nog steeds een choquerende film? Welnee, althans niet voor gelovigen met een gezonde dosis zelfspot. Het is een hilarische cult-klassieker geworden en we kennen allemaal het opbeurende “Always look on the bright side of life” dat aan het einde van de film door iedere gekruisigde wordt gezongen. Vast en zeker een goed moment om in Vera uit volle borst mee te blèren.

In tegenstelling tot The Holy Grail is er een wat duidelijker verhaallijn te vinden ondanks alle absurde sketches en belachelijke afleidingen. Brian uit Nazareth wordt tijdens de Bergrede ten onrechte aangezien als de nieuwe Messias. Hij sluit zich aan bij de People’s Front of Judea, absoluut niet te verwarren met de Judean People’s Front! Na een aantal pogingen om de overheersende Romeinen dwars te zitten, ondanks de gebrachte welvaart inclusief het aquaduct, en enkele surreële ontsnappingspogingen aan Pilatus en kameraad Biggus Dickus belandt Brian uiteindelijk aan het kruis.

Terry Jones is gegroeid als filmmaker na alle ontberingen tijdens het schieten van die heilige graal. Het hielp ook wel dat Terry Gilliam de regie uit handen gaf zodat ze niet continu hoefden te kibbelen. En ik denk dat ze iets nieuws wilden proberen dan enkel het coherent achter elkaar plakken van losse fragmenten. Dat betekent dat deze film het meest subtiele werk is geworden, voor Monty Python begrippen dan.

Life of Brian is een goede film voor degenen die nog niet zo bekend zijn met het werk van Monty Python maar de tijdloze humor van Jones, Gillam, John Cleese, Michael Palin, Eric Idle en Graham Chapman willen leren kennen. En dan te bedenken dat deze film op het nippertje gered werd door niemand minder dan George Harrison. Dankzij zijn genereuze donatie konden ze hun opnames in Tunesië beginnen. Neem een lepel mee en je notitieboek want het is niet Romanes eunt domus maar Romani ite domum.

Wansmakelijk Goed: Monty Python’s Life of Brian
 dinsdag 30 oktober, 20:30
 6 (regulier) • 5 (Vera clubkaart) • kaartje kopen
 Vera Zienema
 Facebook