Woman | Forum Groningen

Jakob zegt:

“Wat de film verder vooral heel mooi maakt, zijn de kracht, inspiratie en de trots die de geportretteerde vrouwen uitstralen in hun verhalen over hoe ze omgaan met de uitdagingen die hun vrouw-zijn met zich meebrengt. Hun veelzijdige, veelkleurige en meerstemmige verhalen zijn tegelijk volstrekt uniek en toch universeel.”


De film is een caleidoscopisch portret van het vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw; ontroerend, aangrijpend en inspirerend. Een breed scala aan vrouwen krijgt in de film letterlijk en figuurlijk een stem. Ik zag Woman afgelopen zondag op IFA 2020 op Internationale Vrouwendag nota bene en ik realiseerde me door deze film en deze context dat dit soort films hard nodig zijn.

In mijn interview met de programmeur van dat festival vroeg ik haar of een filmfestival voor de versterking van de positie van de vrouw anno 2020 in Nederland nog wel nodig is. Mijn eigen antwoord is dat een dergelijk festival en een film als Woman inderdaad nodig is – ook nu nog! De feministische beweging heeft (in ieder geval hier in Nederland) veel goeds gedaan voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Maar desondanks hebben vrouwen het wereldwijd nog zwaar. De verhalen in de film over mannelijke wreedheid (vrouwenbesnijdenis, uithuwelijking, verkrachting, mishandeling) grepen me aan. En door het kijken van de film werd ik me sterk bewust van mijn eigen bevoorrechte positie en vooral van het feit dat ik daar helemaal niets voor heb hoeven doen. Ik heb deze puur doordat ik als jongen geboren ben en niet als meisje. Dit fundamentele verschil heeft helaas voor veel mensen in de wereld verstrekkende gevolgen.

Wat de film verder vooral heel mooi maakt, zijn de kracht, inspiratie en de trots die de geportretteerde vrouwen uitstralen in hun verhalen over hoe ze omgaan met de uitdagingen die hun vrouw-zijn met zich meebrengt. Hun veelzijdige, veelkleurige en meerstemmige verhalen zijn tegelijk volstrekt uniek en toch universeel. Dit maakte dat ik als westerse, blanke man even uit mijn eigen bubbel kon stappen en me kon inleven in de Ander: iemand van een ander geslacht, met een andere etniciteit en uit een andere cultuur. Ik hoop dat de film en, in alle nederigheid, mijn tekst je kunnen aanzetten tot solidariteit met die Ander.

Woman
 vanaf maandag 1 juni
 10,50 (regulier) • 8,50 (jongeren/studenten)
 Forum Groningen