Your Cinema #3: Wild at Heart | Groninger Forum

Filmcurator Derek Boudewijn Filmcurator Derek zegt:

“Wild at Heart is misschien niet de beste film van David Lynch, zelfs niet zijn vreemdste, maar wel zijn vermakelijkste!”


Your Cinema, het nieuwe initiatief van het Groninger Forum dat filmliefhebbers de kans biedt om hun favoriete film op het grote scherm te zien, is alweer toe aan de derde editie. Na The Dark Crystal en The Big Lebowski is deze maand Wild at Heart van David Lynch als favoriet uit de poll gekomen. Kudo’s voor het Groninger filmpubliek want deze vreemde cultfilm is geen makkelijke, voor de hand liggende keuze!

In vergelijking met films als Lost Highway en Mulholland Drive houdt Lynch zich hier op verhaaltechnisch gebied redelijk in, maar verder gaan alle remmen los. Wild at Heart is een erotische en gewelddadige roadmovie in een B-film-jasje, inclusief corny oneliners en kitscherig drama. Het verhaal is simpel en absurd: Sailor (Nicolas Cage) wordt vrijgelaten uit de gevangenis en wil met zijn vriendin (Laura Dern) naar Californië vertrekken. Haar moeder is hier echter fel op tegen en besluit de huurmoordenaar Bobby Peru (Willem Dafoe) op hen af te sturen.

Nicolas Cage en Willem Dafoe stelen hier de show en zorgen voor een paar schitterende scènes. Cage kan eigenlijk voor geen meter acteren en dat heeft tot veel slechte films geleid. Met de juiste regisseur en een niet te serieus script, kan zijn overdreven theatrale acteerwerk echter hilarisch groteske personages opleveren. Willem Dafoe heeft al een van de markantste koppen van Hollywood. Voeg daar nog een rottend gebit en een panty aan toe en je hebt voer voor nachtmerries.

Sinds de start van het nieuwe seizoen van Twin Peaks is David Lynch, na meer dan tien jaar van afwezigheid, weer helemaal terug in de schijnwerpers. Het perfecte moment dus om je deze maand met Wild at Heart verder in zijn oeuvre te verdiepen. Het is misschien niet zijn beste film, zelfs niet zijn vreemdste, maar wel zijn vermakelijkste!

Your Cinema #3: Wild at Heart
 woensdag 14 juni, 20:30
 9,50 (regulier), 7,50 (studentenkaart/stadjerspas)
 Groninger Forum
Facebook