Alma-Tadema in het Fries Museum

Alma-Tadema: Klassieke Verleiding (Fries Museum Leeuwarden)

Hoewel ik vlakbij de Leeuwarder Alma-Tademastraat opgroeide, had ik tot voor kort geen flauw idee wie hij was. Maar nu is daar een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Fries Museum en kun je wegdromen bij zijn romantische schilderijen. Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) was een van de succesvolste schilders uit de 19e eeuw. Hij werd geboren in het Friese dorpje Dronrijp, ging al op zijn zeventiende naar de kunstacademie in Antwerpen en maakte naam in Londen. Archeologische opgravingen en een reis door Italië zorgden ervoor dat de klassieke oudheid voor Alma-Tadema ging leven en hij schilderde vanaf dat moment niets anders meer. Deze stijl betekende zijn doorbraak. Je zou hem kunnen vergelijken met André Rieu die er in onze tijd vrolijk op los walst inclusief bijpassende pofmouwtjes, hoepelrokken en krulletjes.

In de tentoonstellingszalen is, ondanks de drukte, genoeg ruimte om weg te dromen en zie je het ene na het andere gedetailleerde schilderij waarop in een realistische stijl zachtgekleurde taferelen uit de oudheid getoond worden. Van een kijkje in een decadent interieur tot meisjes in lange toga’s met bloemen in het haar. Voor zijn werken kocht Alma-Tadema allerlei attributen, zoals schaaltjes en een tijgervel. Dat tijgervel was een duidelijke favoriet van Alma-Tadema, want je komt het keer op keer tegen in zijn werken. Ook mooi zijn de gedetailleerde voorstudies van bijvoorbeeld sandalen die je even verderop verwerkt ziet in een schilderij.

Sla vooral de laatste zaal niet over: daar wordt zichtbaar hoeveel invloed zijn werk heeft gehad op films en daarmee ons (valse) beeld van de oudheid. Zo zijn bijvoorbeeld scenes uit de film L’Orgie romaine duidelijk gebaseerd op zijn werk De rozen van Heliogabalus (1888) waar honderden rozenblaadjes door de lucht vliegen.

Alma-Tadema’s werken nemen je in het noordelijke Leeuwarden mee terug naar de geschiedenis in warme zuidelijke streken. En dat is best prettig, zo midden in de winter.

Alma-Tadema: Klassieke Verleiding
 tot en met dinsdag 7 februari
 15 (volwassenen), 9 (studenten), 3 (museumkaart), kaartje kopen
 Fries Museum