Birds Fly Around With You (Vismarkt)

De afgelopen jaren haalde het CBK Groningen tijdens Let’s Gro steeds een interactief kunstwerk naar één van de markten in de stad. Vorig jaar was dat WANNAPLAY, een enorme muzikale schommel, van Jan Boiten en Caecilia Thunissen. Het jaar daarvoor was het Bit.Fall van Julius Popp, een fontein die trending woorden verbeeldde. Dit jaar komt Birds Fly Around With You van Masamichi Shimada naar de Vismarkt. Het werk is gebaseerd op de zoötroop, een voorloper van film.

Ik kan me de zoötropen in de speeltuin van Dierenpark Emmen goed herinneren. Vlak naast het Raar-Maar-Waarhuis (waar ik van mezelf toch af en toe naar binnen moest, om mijn angst voor die enge dieren op sterk water te overwinnen), vermaakte ik me met de illusies van vliegende vogels en rennende olifanten. Hoe harder je de cilinders draaide, hoe sneller ze leken te bewegen.

Zo werkt Birds Fly Around With You in principe ook, alleen beweegt de cilinder niet, maar beweeg jij. Als één bezoeker de cirkel rondloopt, beweegt er één meeuw met hem mee. Stapt er iemand bij hem in, dan komt er een vogel bij. Masamichi Shimada legt op zijn website uit hoe bezoekers kunnen spelen met de zeemeeuwen op zijn speelplaats: “Als bezoekers hun vrienden meenemen om met het kunstwerk te spelen, reageren de zeemeeuwen door hun eigen vrienden uit te nodigen en mee te spelen.” Dit kunstwerk is daarom leuker en betekenisvoller om te ervaren samen met vrienden, vindt hij. “Als je alleen komt, raad ik aan ter plekke een nieuwe vriendschap te sluiten, en samen te spelen!”

Birds Fly Around With You is op dinsdagavond 8 november officieel geopend. Het kunstwerk is te zien van 17:00 tot 22:00 uur tot en met 12 november. Het werk is ook onderdeel van Noordenaars Art Weekend (11 t/m 13 november).

Woensdag 9 t/m zaterdag 12 november, 17:00 – 22:00
gratis
Vismarkt