Claudy Jongstra – Waste NO Waste Factory | De Suiker

Kunstcurator Maayke Meijering Maayke zegt:

Jongstra is het tegenovergestelde idee van de romantische kunstenaar, eenzaam opgesloten in haar atelier, wachtend op inspiratie. Ze treedt de wereld tegemoet en gebruikt haar creativiteit en kunst om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen in de wereld.


English

Dit jaar is onze buurstad Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. En wie zegt dat Groningen daar niet een graantje van mee kan pikken? Dat dacht kunstenaar Claudy Jongstra ook, die het Suikerunieterrein om heeft getoverd tot haar Waste NO Waste Factory. Het project borduurt voort op haar culturele non-profitorganisatie Farm of the World, waarmee ze onderzoek doet naar hoe mogelijkheden van het platteland een bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve, duurzame en vitale samenleving. Jongstra is het tegenovergestelde idee van de romantische kunstenaar, eenzaam opgesloten in haar atelier, wachtend op inspiratie. Ze treedt de wereld tegemoet en gebruikt haar creativiteit en kunst om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen in de wereld.

Op het Suikerunieterrein, in de voormalige fabriek ‘De Suiker’, is nu haar werk WOVEN SKIN te zien. Het is een wat luguber beeld wanneer je het gebouw binnenstapt. Het lijken wel bebloede dierenhuiden, die daar in de verlaten omgeving hangen. Een stel karkassen, druipend in de slachterij. Wanneer je dichterbij komt begin je je af te vragen of je eerste indruk wel klopte. En inderdaad, wanneer je er met je neus bovenop staat, zie (en ruik) je dat het hier niet gaat om dode beesten, maar om gevilte en geverfde wol. Het is de eerste keer dat Claudy Jongstra een dergelijke installatie maakt. Ze staat bekend om haar kleurrijke grote wandkleden. Met dit werk stelt Jongstra vragen over onder meer de vaardigheden die nodig zijn bij het maken van een dergelijk werk en of die vaardigheden nog worden overgebracht op een volgende generatie.

WOVEN SKIN is nog tot en met 31 mei te zien in De Suiker. Daarna begint het aan een internationale reis langs grote kunstfestivals. Tijdens Waste NO Waste, dat nog doorloopt nadat WOVEN SKIN verder reist, worden drie interactieve lezingenmiddagen georganiseerd, over architectuur (23 mei), textiel en mode (28 mei) en landbouw en voedsel (6 juni), met als rode draad duurzaamheid, lokaliteit en circulariteit. De middagen zijn gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht (via de link in het betreffende facebook evenement).

Claudy Jongstra – Waste NO Waste Factory
 t/m donderdag 28 juni (WOVEN SKIN t/m donderdag 31 mei)
gratis
 De Suiker (voormalig Suikerunieterrein)
Facebook

Kunstcurator Maayke Meijering Art curator Maayke says:

“Claudy Jongstra is the opposite idea of the romantic artist solemnly locked away in her studio waiting for inspiration. She faces the world and uses her creativity and art to bring about societal change in the world.”


In 2018, our neighbour city Leeuwarden will be the cultural capital of Europe. And who says Groningen can’t get a piece of the pie? That’s what Claudy Jongstra thought, who will turn the Suikerunie area into her Waste NO Waste Factory in 2018. The project builds on her cultural nonprofit organisation Farm of the World which investigates the possibilities for rural areas to contribute to an inclusive, sustainable, vital society. Claudy Jongstra is the opposite idea of the romantic artist solemnly locked away in her studio waiting for inspiration. She faces the world and uses her creativity and art to bring about societal change in the world.