Conserveermiddelen

Conserveermiddelen – Erik Mattijssen (With Tsjalling)

Leuk, zo’n avondje openingen bezoeken. Nadat hoofdredacteur Donjali en ik ons hadden ondergedompeld in de alternatieve Groningse kunstscene bij Galerie Sign, besloten we (nogal op de valreep) tóch nog even binnen te wippen bij With Tsjalling, die óók een nieuwe tentoonstelling opende die avond. We waren rijkelijk laat, de laatste bezoekers deden net de deur achter zich dicht en de galeriehouder en kunstenaar wilden net het licht uitdoen. Gelukkig voor ons waren beiden in een goede bui, en lieten ze ons nog even op ons gemak rondkijken.

Galerie With Tsjalling is klein, maar fijn. Ook een rustige verademing na de drukte bij Sign. Op de hagelwitte muren is een selectie werk van de kunstenaar Erik Mattijssen te zien. Mattijssen tekent met pastelkrijt stillevens van planten in vazen. En in blikken, emmers en potten. Met pannen, vergieten, jerrycans en tonnen, gestapeld, naast elkaar, op tafels, rekjes en op het aanrecht. En dat in felle kleuren en met bonte printjes. Het geheel ademt een sfeer van nostalgie en huiselijkheid, zonder stoffig of ouderwets te voelen.

erikmattijsenmaaykemeijering

(Foto: Maayke Meijering)

With Tsjalling toont een specifieke selectie van het werk van Mattijssen: zijn serie ‘Conserven’, een visueel onderzoek naar planten in conservenblikken, in plaats van bloempotten. Je innerlijke hipster kan het hart ophalen aan de vetplanten in ‘gemengd tafelzuur’, de tomatenplant in een blik van ‘champignons de Paris’ en een ondefinieerbaar plantje in ‘slavinken in jus en saus’: ideeën voor je nieuwe interieur te over. Let in dat kader vooral ook op de heerlijk vrolijke behangetjes en gordijnstoffen. Ik spotte patroontjes met paddenstoelen, trommelaars, hertjes en sterren.

Naast studies van gestapelde potten en pannen maakt Mattijssen ook grotere werken, van even kleurige en rijke interieurstudies, en zogenoemde ‘stapelingen’, van objecten die hij buiten vindt, bijvoorbeeld tijdens strandwandelingen. Hij doet inspiratie op voor zijn werk door te reizen door bijvoorbeeld Suriname, Ierland en India.

T/m zaterdag 3 december (woensdag tot vrijdag 12:00 – 17:00, zaterdag 11:00 – 17:00)
gratis
Galerie With Tsjalling
Facebook Event