Dictionary Dressings: Femke de Vries | NP3, bur0 Gr0ningen

Kunstcurator Maayke Meijering Kunstcurator Maayke zegt:

“Ik raad je aan: sta ervoor open, onderzoek met hen mee en kijk eens met een open en onbevooroordeelde blik naar het fenomeen mode, kledingstukken, taal en woordenboekdefinities.”


Het is niet direct duidelijk als je één dezer dagen bij NP3 – bur0 Gr0ningen binnenstapt. Wat zie ik hier? Kunst? Mode? Literatuurstudies? Een wat uitzonderlijke vorm van wetenschap of onderzoeksjournalistiek misschien? Femke de Vries studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute en ArtEZ Fashion Masters in Arnhem. Dictionary Dressings is een doorlopend onderzoeksproject, waarin De Vries verschillende kunstenaars, onderzoekers en studenten samenbrengt om zich over de woordenboekdefinitie van kledingstukken te buigen, en de mogelijkheden die daaruit voortkomen.

Het project gaat verder dan mode en de betekenis daarvan in ons dagelijks leven. Definities in het woordenboek zeggen niets over hoe een kledingstuk eruitziet, hoe het gedragen wordt, waar het van gemaakt is of in welke vorm. De Van Dale-definitie van handschoen is ‘bekleding van de hand’. Wetende wat een handschoen is en waar deze voor wordt gebruikt, dringt zich direct een beeld op. Maar wat nou als je dat volledig loslaat? Bijvoorbeeld omdat je de taal nog niet machtig bent, of je uit een andere cultuur dan de Nederlandse of Westerse komt. Wat zou dan je beeld zijn bij een omschrijving als ‘bekleding van de hand’? Een hand kan bekleed worden met een verband, of door ‘m in een broekzak te stoppen. Is een broekzak dan een handschoen?

Ik houd erg van audio- en videowerk, en dat komt in deze expositie goed uit. Zittend op een bankje met een gigantische koptelefoon op m’n hoofd, luister ik naar fragmenten uit literaire werken in het werk ‘Glove – Covering of the hand (audio)’ van Femke de Vries. In elk fragment staat de actie van iemand die een hand in zijn broekzak steekt centraal.

Aan de andere kant van de ruimte hangt een televisiescherm, waarop een vrouw op een verstilde, bijna dwangmatige wijze een stuk stof vouwt. Het lijkt op een meditatieve handeling, die steeds herhaald wordt, of misschien op hoe in Amerikaanse films de vlag wordt opgevouwen: plooi voor plooi, minutieus en voorzichtig, tot die grote vlag een klein driehoekig pakketje is. Ik kijk er minutenlang naar, gebiologeerd, en probeer te begrijpen hoe dit werk zich verhoudt tot de rest. Dan lees ik de beschrijving en titel: ‘Het vouwen van tafellakens 1930-2017’ (Sanne van den Elzen). De kunstenaar blijkt de instructie van de Huishoudschool uit 1930 te volgen, over hoe je een tafellaken dient op te vouwen. In de video gaan lichaam en stof een relatie met elkaar aan en als je goed kijkt zie je de definities van handschoen (‘bekleding van de hand’) en blouse (‘ruim kledingstuk voor het lichaam’, waarbij het woord ‘voor’ verschillende betekenissen kan hebben) voorbijkomen.

‘Dictionary Dressings’ is geen klassieke tentoonstelling. Er hangen geen schilderijen en er staan geen beelden. De expositie is een presentatie van een doorlopend onderzoek en de kunstenaars vragen je om met hen mee te denken. Ik raad je aan: sta ervoor open, onderzoek met hen mee en kijk eens met een open en onbevooroordeelde blik naar het fenomeen mode, kledingstukken, taal en woordenboekdefinities.

Dictionary Dressings: Femke de Vries
  tot en met vrijdag 21 april
 gratis
 NP3, bur0 Gr0ningen