Dubbeltalent: De Rijke Buit | Groninger Forum bibliotheek

Kunstcurator Bodil Keikes Kunstcurator Bodil zegt:

“Het voelt als een klein avontuur om kunstwerken te ontdekken tussen de boeken, boekenzoekers, lezers en aan wanden en stellages. Niet elk werk is verrassend, maar als je een beetje je best doet zijn er genoeg werken te ontdekken die je graag zou willen meesmokkelen tussen je bibliotheekboeken.”


Dat schrijvers soms intrigerende kunstwerken kunnen maken en dat beeldend kunstenaars behoorlijk vaardig zijn met pen en papier is niet een volledig onbekend fenomeen. Neem nou Armando en Lucebert, die in beide disciplines hun weg wisten te vinden. Werk van deze twee kunstenaars en van vele andere grote en kleine schrijvers en dichters is te vinden op de expositie De Rijke Buit in de Groninger Forum Bibliotheek tot en met 18 mei.

Het voelt als een klein avontuur om kunstwerken te ontdekken tussen de boeken, boekenzoekers, lezers en aan wanden en stellages. Niet elk werk is verrassend, maar als je een beetje je best doet zijn er genoeg werken te ontdekken die je graag zou willen meesmokkelen tussen je bibliotheekboeken. Zo is in de studieruimte op de begane grond het werk Circelgang (1998) van Elmar Kuiper te vinden, waar in lagen een impressie van huizen of gebouwen wordt gegeven. Ook mooi zijn de kleine verzamelingen van bijvoorbeeld schelpen en steentjes die Remco Ekkers Geheimgedicht 3 (2015) en Geheimgedicht 4 (2015) heeft gedoopt. Het lijkt alsof je de schelpen en stenen als dichtregels kunt lezen, maar niets is minder waar als je dichterbij komt. Titi Zaadnoorddijks werk valt op door de redelijke eenvoud van een torso op een rode standaard, al doet die standaard je eerder denken aan bloed. Maar ook werk van Kamagurka is er te zien, een pijprokend individu waarbij de rookwolken bijna dezelfde vorm aannemen als zijn brein.

Mocht een van de werken je zo goed bevallen, dan kun je er 18 mei op bieden. De veiling wordt geopend door Jan Mulder en geleid door de veilingmeester Richard ter Borg. De opbrengst van de kunstwerken gaat naar een goed doel: IMC Weekendschool, een initiatief om nieuwsgierige jongeren van tien tot en met veertien jaar uit achterstandswijken kennis te laten maken met professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Dubbeltalent – De Rijke Buit
 tot en met donderdag 18 mei
 gratis
 Groninger Forum bibliotheek
Facebook