Expositie Bevings | Pictura

Saskia zegt:

“Aardbevingen als gevolg van de gaswinning maken kapot. Dat wordt weer eens heel duidelijk tijdens het zien van deze indrukwekkende kunstwerken.”


Pictura zit in een prachtig pand in hartje binnenstad. Het gebouw stamt al uit de 14e eeuw en is daarom al heel bijzonder. Bevings is een groots opgezette expositie waarin beeldend kunstenaars de aardbevingsproblematiek in stad en ommeland een gezicht geven. Het mooie van deze expositie is dat het zulke uiteenlopende vormen van kunst laat zien. Beklijvende poëzie, sculpturen en stellages, collages, zeefdrukken, olieverfschilderijen, fotoprints, keramiek, pentekeningen en nog veel meer. Deze diversiteit maakt de Bevings-expositie heel erg de moeite van een bezoekje waard.

Enkele kunstwerken die mij vooral bijbleven waren de rollen wc-papier met daarop afbeeldingen van kerken en boerderijen, ons cultureel erfgoed dat bedreigd wordt (en waar beleidsmakers hun reet mee afvegen). Scheuren in muren worden op diverse manieren in beeld gebracht. Soms met een pleister, soms met een tekstballon. De politieke twist is er bij de cartoons van Peter van de Wal. Of dat misleidende huiselijk tafereel van gemorste koffie op een tafel.

Aardbevingen als gevolg van de gaswinning maken kapot. Dat wordt weer eens heel duidelijk tijdens het zien van deze indrukwekkende kunstwerken. Ruim tachtig kunstenaars werkten mee aan de expositie Bevings, waar meer dan honderd werken te zien zijn.

Expositie Bevings
 tot en met zondag 10 maart
 gratis
 Pictura
Facebook