Festival Terug naar het Begin | Provincie Groningen, rondom Appingedam

Kunstcurator Maayke Meijering Maayke zegt:

Met drie dagen vol theater, muziek, literatuur, poëzie en kunst op wonderschone locaties weet je weer waarom je af en toe de drukte van de stad achter je wil laten.”


Het prachtige Groninger land, ik heb er al vaker over geschreven. Oók buiten Stad is veel moois te zien. Festival Terug naar het Begin, dat dit jaar zijn tienjarig jubileum viert en daarom éxtra lang is, laat dat zien. Met drie dagen vol theater, muziek, literatuur, poëzie en kunst op wonderschone locaties weet je weer waarom je af en toe de drukte van de stad achter je wil laten. Het festival doet zijn naam eer aan door zich af te spelen in verschillende Middeleeuwse Groninger dorpjes en kerken in Noordoost-Groningen, met prachtige namen als Holwierde, Godlinze, Eenum, Tjamsweer, Losdorp, Zeerijp en Krewerd. Door een dag- of weekendkaart te kopen, kan je overal naar binnen.

Naast het reguliere programma, is er dit jaar voor het eerst een gratis kunstroute georganiseerd. Vier Groninger kunstenaars (Sjimmie Veenhuis, Allard Medema, Koos Buist en Sander Jorn Vermeulen) lieten zich inspireren door vier Groninger kerken. Hun werk is zowel zaterdag als zondag gratis te bekijken. Begin je (fiets)route in de Proeftuin, in Appingedam, met een hapje, drankje, muziekje en een plattegrond. De route is ongeveer 20 kilometer en brengt je langs kerken in Solwerd, Marsum, Krewerd en Oosterwijtwerd. Zaterdag en zondag om 14:30 kan je dan tussendoor de lezing Kunst onder een hemels gewelf van Leo Delfgaauw bezoeken, in dorpshuis Kredo, in Krewerd. Hij vertelt over de ‘hemelse dimensie’ van beeldende kunst.

Festival Terug naar het Begin laat je op een heerlijk ontspannen manier de geschiedenis van het Groningse (wierden)landschap, de dorpjes en de Middeleeuwse kerken (her)ontdekken. Nog geen plannen komend weekend? Pak de trein, auto of fiets, verlaat de stad en geniet van mooie kunst en cultuur, mooi weer en mooie plekken. Ga Terug naar het Begin!

Festival Terug naar het Begin
 vrijdag 25 t/m zondag 27 mei
28 (dagkaart) • 50 (weekendkaart) • kaartje kopen
Provincie Groningen, rondom Appingedam
Facebook