Illustratie 57: Science | Academie Minerva

Kunstcurator Bodil Keikes Kunstcurator Bodil zegt:

“Juist doordat de werken in de tentoonstelling zo uiteenlopen in techniek en stijl, van aquarel en cartoons tot zeefdrukken en borduurwerken, zorgt dit voor een zeer verrassende expositie van jonge talenten rond het thema wetenschap.”


De relatie tussen kunst en wetenschap blijkt een vaak gebruikt thema voor exposities en festivals. Hoewel dit het geval is, hoeft dat niet te betekenen dat het thema geen vernieuwende invalshoeken meer kan opleveren. De deelnemers aan Illustratie 57: Science weten je met hun werk te verrassen.

Studenten en alumni van de opleiding illustratie en animatie hebben zich allen op hun eigen manier laten inspireren door de wetenschap. Je vindt er zeer uiteenlopende werken op het gebied van illustratie, in de ruimste zin van het woord. Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Een kleine greep uit de werken: Het collectief Dissonanten besteedt aandacht aan synesthesie. Ze hebben een volledig archief opgebouwd rond associatie aan kleur, die men heeft wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde geur geroken wordt. Het archief dat ze tijdens Illustratie 57 tonen is een interessant onderzoek naar de relatie tussen zintuigen en associaties.

Maar ook het werk van Lennart F. Beier is opvallend. Hij toont op een sokkel drie bananen waarop hij illustraties heeft aangebracht. Ik kan me voorstellen dat naarmate de voorstelling vordert, de bananen rijper en bruiner worden en hierdoor de illustraties langzaam verdwijnen. Met zijn werk wil hij de bezoeker erop wijzen dat alles wat wij als kunstmatig beschouwen zijn oorsprong in de natuur vindt.

Lieke Dijkstra gebruikt collagetechnieken om de wereld te visualiseren in een magnetron. Haar uitgangspunten waren wifi, straling en klimaatverandering en hierdoor krijg je het idee dat ze de wereld toont als tikkende tijdbom, klaar om te exploderen.

Juist doordat de werken in de tentoonstelling zo uiteenlopen in techniek en stijl, van aquarel en cartoons tot zeefdrukken en borduurwerken, zorgt dit voor een zeer verrassende expositie van jonge talenten rond het thema wetenschap. De expositie is nog tot en met 1 juni te bekijken in Academie Minerva aan de Praediniussingel.

Illustratie 57: Science
 tot en met donderdag 1 juni
 gratis
 Academie Minerva
Facebook