Kinderbiënnale 2021 | Groninger Museum

Dian zegt:

“Bijzonder is dat de kinderen mochten meewerken aan iedere stap in het proces van de expositie: van het maken van kunstwerken, het schrijven van informatiebordjes, tot meedenken over de marketing. Het resultaat is dan ook een tentoonstelling door kinderen, voor iedereen.”


Door kinderen, voor iedereen

Eindelijk! Na maandenlang gesloten deuren van theaters, bioscopen en musea, is het weer mogelijk om te genieten van kunst en cultuur buitenshuis. De stad begint het nieuwe cultuurseizoen met niet zómaar een tentoonstelling: namelijk de Kinderbiënnale in het Groninger Museum. Groningen is hiermee de eerste Nederlandse stad met een Kinderbiënnale waarbij bezoekers interactieve kunst gemaakt door kinderen kunnen bewonderen. Dertig kinderen uit stad en omgeving hebben in samenwerking met nationale en internationale kunstenaars twaalf kunstwerken gecreëerd. Bijzonder is dat de kinderen mochten meewerken aan iedere stap in het proces van de expositie: van het maken van kunstwerken, het schrijven van informatiebordjes, tot meedenken over de marketing. Het resultaat is dan ook een tentoonstelling door kinderen, voor iedereen.

De tentoonstelling bestaat uit twaalf zalen: iedere zaal is toegewijd aan één kunstwerk. Een belangrijk aspect van de tentoonstelling is dat veel kunstwerken interactief zijn en aangeraakt mogen worden. Zo kan er in het kunstwerk Cozy Shelter geklommen en gekropen worden, omdat het uit zachte materialen bestaat en binnenin een veilig en knus gevoel geeft. Bij De Orkest Ontdekker kan iedereen zich als orkestdirigent wanen en de wereld van klassieke muziek ontdekken. Er kan op knoppen worden gedrukt, op muziekstoelen worden gezeten en geluisterd worden naar orkestmuziek. De AR Graffiti maakt een verbinding tussen de fysieke wereld en de digitale wereld. Wanneer bezoekers tikken op de digitale projecties op de muur, worden er kleuren toegevoegd aan de kleurrijke graffitiprojectie. “Niet alleen een schilderij kan kunst zijn”, volgens Noah, een van de kinderambassadeurs.

De tentoonstelling maakt duidelijk dat kinderen een eigen kijk hebben op kunst, wat deze tentoonstelling vernieuwend en indrukwekkend maakt. Alle twaalf kunstwerken laten zien dat kunst inderdaad niet alleen schilderijen zijn. Kunst kan voorkomen in alle vormen en soorten, het belangrijkste is dat het leuk is en dat het de moeite waard is om naar te kijken. Van jong tot oud: iedereen kan bij de Groninger Kinderbiënnale maken, doen en verwonderen. Voor alle museumliefhebbers die culturele uitjes hebben gemist de afgelopen maanden is deze tentoonstelling een absolute aanrader, maar ook voor iedereen die normaal gesproken geen musea bezoekt is dit een treffend alternatief.

Kinderbiënnale 2021
tot en met zondag 9 januari 2022
15 (regulier) • 10 (CJP) • gratis (studenten en t/m 18 jaar) • kaartje kopen
 Groninger Museum
Facebook