Kunst in de Blob op de cultuuragenda van Filter Groningen

Kunst in de Blob (Stichting Oude Groninger Kerken)

Ik kende het nog niet: Kunst in de Blob. Toch is dit alweer de vijfde en tevens laatste editie van de expositie, waarbij drie jonge kunstenaars een selectie van hun werk exposeren op de drie verdiepingen van het moderne trappenhuis (de Blob) van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Het werk van Aline de Jonge, op de bovenste verdieping, is van een teerheid die goed past bij het vele ondoorzichtige glas van het gebouw. Haar werk bestaat uit abstracte foto’s en is het best te omschrijven als kleurige vormeloosheid. De foto’s symboliseren een verglijden van tijd en het vervagen, vervreemden en vervormen ervan. De Jonge presenteert haar werk als print, tegen de wanden, maar ook doorzichtig, tegen het glas aan, vergezeld van eigen dichtwerk. Het zachte licht, dat door de foto’s heen schijnt en de regendruppels aan de andere kant van het glas, versterken het toch al lumineuze karakter van het werk. Het is om bij weg te dromen.

Een verdieping lager hangen vijf prints van de pas afgestudeerde Emma Smids. Ook haar werk sluit goed aan bij de ruimte. Een abstracte ruigheid tegen betonnen muren. Het werk is moeilijk in één blik te vatten. De tijd nemen om goed te kijken is echt nodig. Smids werkt vanuit een fascinatie voor de herinnering, die vaak vluchtig en zelfs abstract is. Door verschillende zwart-witfoto’s over elkaar heen te schuiven, wel vier of vijf lagen, ontstaan onherkenbare en ongrijpbare beelden. Het zijn zo niet langer enkel Smids’ herinneringen, maar het zijn de herinneringen van elke kijker. Het werk van Emma Smids is tot 4 november ook te zien in het Groninger Forum (locatie Openbare Bibliotheek).

Kunst in de Blob is een heel kleine expositie, maar gratis toegankelijk tijdens kantooruren, dus neem zeker even de tijd om binnen te lopen.

(Foto’s: Mila Moxom)

T/m vrijdag 16 december, tijdens kantooruren
gratis
Stichting Oude Groninger Kerken