Made of Sugar & Salt (CBK Groningen)

Suiker en zout zijn een bron van inspiratie, zo is zichtbaar bij de expositie Made of Sugar & Salt in CBK Groningen. Deze expositie is deel van het grotere project Made in Grunn, waarbij artistiek onderzoek wordt gedaan naar deze grondstoffen.

Bij het CBK zijn momenteel werken te zien van kunstenaars die op hun eigen wijze aandacht hebben voor suiker en zout. Er hangen foto’s van de suikerproductie in Brazilië en er worden meerdere documentaires vertoond, maar de grote suikerblokken in het midden van de ruimte trekken de aandacht. In Monument of Sugar (2007) tonen kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, die hiervoor onderzoek deden naar suikerhandel, Europese en Nigeriaanse blokken suiker. De opstelling van de grote blokken doet in eerste instantie denken aan minimalistische werken van bijvoorbeeld Carl André, maar wanneer je dichterbij komt zijn kleurverschillen zichtbaar en ontdek je dat er enkele gebroken zijn. Omdat je zo dicht bij het werk kunt komen, wil je eigenlijk even proeven van de blokken.

Dat ‘willen proeven’ geldt ook voor het werk Salarium (2014-2015) van Remco Torenbosch, dat opgesteld is in een aparte ruimte. De titel van de installatie verwijst naar de Romeinse term voor zout, waar het woord salaris van afgeleid is. Zout was namelijk een veelgebruikt betaalmiddel. Torenbosch toont twee platen uit zoutblokken, ook wel ‘lingots’ genoemd, die door de maat eenvoudig te verhandelen zijn. De witte zoutplaten liggen in het midden van de verduisterde ruimte, waardoor ze bijna licht lijken te geven. Dit geeft het geheel een betoverende sfeer. Ook hier krijg je de neiging de platen te betasten en je smaakpapillen mee te laten doen. Misschien is het dan ook een goed idee direct door te fietsen naar de supermarkt en je honger te stillen.

De tentoonstelling Made of Sugar & Salt is onderdeel van het Noordenaars Art Weekend (11- 13 november).

(Foto: Maayke Meijering. Monument of Sugar (2007) van Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan) 

t/m ZATERDAG 26 november
gratis
CBK