Nat Karton | Het Resort

Maartje zegt:

“De expositie is even realistisch als symbolisch. Een verzameling onaffe verhalen. Gewoon. In het echt raken verhalen nooit af.”


Talk of the town: het onaffe verhaal

Een krant is veel dingen – eigenlijk is het een verzameling van onaffe verhalen. Dat is Bert Scholtens omschrijving in zijn videoverslag van een artistiek onderzoek dat hij deed in Pekela. Scholten heeft gezocht naar woorden en verhalen die specifiek zijn voor deze Groningse regio. Hij richtte zich met name op de geschiedenis van het veen en de stro industrie. Het oude, verouderde en bijna verdwenen strojargon blaast hij nieuw leven in door het een medium te geven. Losse termen, gedichten, zinnen en sentimenten komen samen in het krantje dat hij in de brievenbussen en handen van Pekelders duwde. Het videoverslag van dit project speelt een centrale rol in de expositie. De ruis van de rommelende postbodekar, de korte toelichtingen aan bewoners en de overdenkingen en liederen van Scholten vullen de ruimte van Het Resort aan de Oosterstraat, waar de nomadische presentatie instelling tijdelijk is neergestreken.

De expositie is even realistisch als symbolisch. Een verzameling onaffe verhalen. Gewoon. In het echt raken verhalen nooit af. Het verregende beeld lijkt voor 95 procent uit water te bestaan – een papperig papje – en de wijze waarop het werk plaats krijgt in deze koele ruimte – verzameld maar verdeeld – hoor je terug in het lied dat aangevreten door de tijd nog maar gedeeltelijk bewaard is gebleven. En het krantje dat in veelvoud ligt opgestapeld op de pallet zet ons aan het denken.

Talk of the town: vanuit Groningen een inkijkje in Pekela. De stapel geschiedenis die Scholten oogstte… Wacht zij op een bezorger of een lezer? Welke rol is ons toebedeeld in de ontwikkeling van historisch besef? Het motief van de kunstenaar is echter duidelijk: “Ik hoop gewoon dat het binnen Pekela gewaardeerd wordt”. De bewoners in de video zijn wat afwachtend maar zeker geïnteresseerd. Het beeld van de grote behandschoende handen gretig uitgestrekt naar de postbode werkt op de lach. Ondanks de twijfels van Scholten om het project alleen voor Pekela te maken en niet naar buiten te brengen besloot hij toch de stad een zeer ‘likeable’ expositie te gunnen. Het krantje voor hun, de tentoonstelling voor ons.

Reserveer gauw een tijdslot en kom kijken en luisteren!

Namens onze verslaggever ter plaatse: wees welkom!
Nat Karton
tot en met zondag 30 mei (zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur)
 gratis
 Het Resort
 Facebook