Ode aan de lino (Grid grafisch museum Groningen)

In het GRID grafisch museum Groningen kun je tot 15 januari 2017 de vele verrassende kanten van de linosnede ontdekken. Op de website van GRID noemen ze linosnede de techniek waarmee iedereen kennisgemaakt heeft op de middelbare school, waarbij je een afbeelding uitsnijdt uit linoleum en hiermee drukt. Ik vind het daarom verfrissend om te zien dat er uiteenlopende werken getoond worden die de brave schoolwerkjes overstijgen.

Met name het werk van Floortje Sebens fascineert me. Haar werk lijkt een fotografische basis te hebben, maar trekt je direct in een sprookjesachtige wereld, waar buiten een dikke laag sneeuw ligt. In de hoek staat een kaal boompje, alsof kerst al eventjes voorbij is, maar de bewoner weigert zijn denneboom buiten te zetten. Een ander werk toont dezelfde opstelling van een tafel met stoelen, maar nu met uitzicht op statige panden. De stoelen en tafels komen ook terug in haar kleinere werkjes, maar ze vervelen niet, integendeel, ieder werk lijkt een eigen verhaal in beweging te zetten.

Een heel ander beeld geeft het werk van Thom Thijsse. In vitrines liggen bijvoorbeeld kleine werken afkomstig uit het boekje Thijsse’s Hof – 20 natuurmonumenten, waarin een eigen vernieuwende blik wordt geworpen op de natuur en de rol van de mens daarbinnen. Ze zijn allemaal de moeite waard om te bekijken, maar de lijnfiguur met verrekijker en vogel is mijn favoriet.

Volgens mij is die ode aan de lino goed gelukt, want als ik me richting de uitgang beweeg, bedenk ik dat er meerdere werken zijn, die ik het liefst direct in mijn tas zou willen stoppen om ze mee te nemen en thuis op te hangen. Maar ik laat ze toch maar even hangen, speciaal voor de Filter Groningenlezer.

T/m zondag 15 januari (dinsdag t/m zondag, 10:00 – 17:00)
€ 7,50 (€ 5 met studentenkaart)
Grid grafisch museum Groningen