Open Monumentendag Groningen 2021 | diverse locaties

Saskia zegt:

“Ik vind het altijd weer moeilijk kiezen welke gebouwen ik vanbinnen wil bekijken, want er is zoveel te zien!”


In het weekend van Open Monumentendag gaan in de stad en ver daarbuiten de deuren open van monumentale gebouwen die anders gesloten blijven. Ik vind het altijd weer moeilijk kiezen welke gebouwen ik vanbinnen wil bekijken, want er is zoveel te zien!

Zo kun je in de binnenstad een kijkje nemen bij de Vrijmetselaarsloge of de Russisch-orthodoxe Kerk. Maar wat te denken van een bezoek aan het rioolgemaal aan het Damsterdiep? Dit monument is ontworpen door de architect Siebe Jan Bouma. Ook de naar hem vernoemde school is open voor publiek. Het gebouw van Humanitas aan het A-kerkhof zit in een voormalig klooster. Open Monumentendag is natuurlijk niet compleet zonder een kijkje in d’Olle Grieze en de Martinitoren kan ook beklommen worden.

In de binnenstad wordt een aantal themawandelingen georganiseerd. Allereerst een vanuit de synagoge in de Folkingestraat, met een tocht door de Joodse buurt. Er is een stadswandeling met het thema Overnachten en Overleven. Andere thema’s zijn Gastvrij en Inclusief en Oorlog en Ontmoeting. Voor de wandelingen moet je reserveren. Kijk hiervoor op de website van Open Monumentendag. Daarnaast kun je bij Kunstlievend genootschap Pictura een plekje reserveren voor een rondleiding door het prachtige pand dat stamt uit de Middeleeuwen.

Als je het centrum van de stad verlaat, kun je in het ommeland ook allerlei monumenten bezoeken. Je kan richting Hoogkerk en Aduard, maar ook naar de oostkant van de stad. Ben je Lewenborg voorbij, dan kom je bij Noorddijk de oude Stephanuskerk en de monumentale boerderij Kerkenheem tegen. Via het bevrijdingsbos kun je, via natuurgebied Kardinge, naar Garmerwolde waar je de gerestaureerde toren van de dorpskerk (nu schoolkerk) kunt beklimmen, begeleid door een audiotour. Ook kun je een dorpswandeling door Garmerwolde maken met het thema 1834.

Bekijk het volledige programma op de website van Open Monumentendag.

Open Monumentendag Groningen 2021
zaterdag 11 en zondag 12 september
 gratis
 diverse locaties