Rondom Waalkens | Finsterwolde

Kunstcurator Bodil Keikes Kunstcurator Bodil zegt:

“Een bezoek aan de manifestatie geeft je een beeld van Waalkens en zijn, in mijn ogen, bewonderenswaardig uitgesproken keuzes.”


Heb je ooit gehoord van een boer in Oost-Groningen die besloot zijn koeien in te ruilen voor experimentele hedendaagse kunst? Het klinkt als een grapje, maar het is echt gebeurd. Boer Albert Waalkens organiseerde rond 1962 de tentoonstelling ‘Koeien eruit, kunst erin’ en werd in de jaren erna een landelijk bekend kunstkenner. Toen in 1982 de boerderij in vlammen opging, werd er een speciaal ontworpen galerie op de plek neergezet, waarin hij zijn werkzaamheden voortzette. Waalkens overleed tien jaar geleden en zijn galerie staat er nog steeds, al wordt er nu in gewoond. Maar tot en met 10 september bestaat Galerie Waalkens weer even, tijdens de manifestatie Rondom Waalkens met exposities, van onder meer Siep van den Berg, en documentaires. In en rond het dorp zijn enkele land art-kunstwerken te bekijken.

Achter de galerie vind je onder andere het werk van Merijn Vrij: Een cirkel van wilgentenen, gebaseerd op seismologische metingen van aardbevingen, met in het midden een open ruimte, waarin je je even kunt terugtrekken. Door de wuivende wilgentakken zie je in de verte de kenmerkende vorm van de galerie. Je voelt je al een beetje los van het stadse gewoel in een dorp als Finsterwolde, maar binnen de cirkel van de wuivende bomen ben je je vooral bewust van het verleden van deze plek.

Verderop, aan de Kerkeweg, vind je Proportie van Marc van Vliet. In het veld is in het gras een spiraalvorm gemaaid, die gebaseerd is op de gulden snede. Je kunt de spiraal, geaccentueerd door hooibalen, volgen tot in het centrum en daar uitkijken over de velden. Het kunstwerk heeft wellicht enige uitleg nodig, maar met een beetje verbeeldingsvermogen is de wandeling door het veld al een bijzondere beleving.

Hoewel ik wist dat er ergens op het Groninger platteland een onderscheidende galerie bestond, wist ik weinig van Waalkens en dit bijzondere verhaal. Een bezoek aan de manifestatie geeft je een beeld van Waalkens en zijn, in mijn ogen, bewonderenswaardig uitgesproken keuzes.

Rondom Waalkens
 tot en met zondag 10 september
 gratis
 Finsterwolde
Facebook