WinterWelVaart: Sterrenbeeld Kunstroute (Hoge, Lage & Kleine der A, de Noorderhaven en Reitdiepskade)

Twinkelende lichtjes in de winter, ik ben er gek op. En gelukkig zijn die er genoeg in de masten van de schepen tijdens WinterWelVaart. Maar naast de lichtjes, de kerstmarkt en de glühwein kun je je laten verrassen door de Sterrenbeeld Kunstroute.

Al vijf jaar organiseren Anke Slooff en Francis van Dijk de kunstroute tijdens WinterWelVaart op schepen en in huizen aan het Hoge en Lage der A. Dit jaar is ze uitgebreid naar onder andere de Reitsdiepkade.

Ik nam alvast een kijkje op het schip M.S. Tarakan aan de Noorderhaven, waar Anke Slooff haar zeefdrukken en schilderijen van schepen exposeert. Het spel van masten, lijnen en de weerspiegelingen in het water in diezelfde omgeving zijn fascinerend. Tijdens WinterWelVaart is Fiona Zondervan bij haar te gast, die beelden van dieren in brons en steen maakt. Mijn persoonlijke favoriet is de ijsbeer in de linkerhoek.

Anke vertelt dat ze in de kunstroute niet alleen kunstenaars kiest die stadsgezichten en boten afbeelden, maar juist diversiteit wil laten zien in stijlen en technieken. Anke tipt bijvoorbeeld Corien Hörmann, die op de boot Jozephina aan de Reitsdiepkade 1001 haar pinholefoto’s van de kust langs de Waddenzee exposeert. De foto’s hebben een belichtingstijd gehad van achtenveertig uur, waardoor de weg die de zon aflegt zichtbaar wordt. Ook tipt Anke de bronzen beeldjes van de in 2013 overleden Harro Nikkels. Zijn beeldjes van bijvoorbeeld slakken, vleermuizen en vogels zijn te zien aan het Hoge der A 6. Zelf kijk ik uit naar de collages van fragmenten uit oude boeken en tijdschriften van Peter Boersma die worden geëxposeerd aan het Lage der A 29.

Dit is nog maar een kleine greep uit de kunstenaars die exposeren tijdens WinterWelVaart. Het is zeker de moeite waard om je te laten betoveren door de lichtjes en de kunstwerken en als cadeau krijg je ook nog een gratis binnenkijkje in de bijzondere huizen en schepen!

De kunstroute maakt deel uit van WinterWelVaart.

(Afbeelding: Anke Slooff)

Vrijdag 16 t/m zondag 18 december
Vrijdag: 17:00 – 20:00
Zaterdag en zondag: 12:00 – 18:00
gratis
WinterWelVaart
Facebook Event