The Makeable Mind – Noorderlicht International Photo Festival | diverse locaties

Maartje zegt:

“Doorkruis de stad, laat je kaartje stempelen en kijk naar binnen, naar buiten, zet jezelf open en verbind.”


‘I’m not crazy, my reality is just different than yours’.

Deze uitspraak hoort bij een internet meme van Cheshire Cat en is het motto van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival, mijn tweede zomertip. Het meertonige fotofestival van The Makeable Mind laat je alle hoeken van de camera zien.

The Makeable Mind gaat ‘over parallelle werelden en de flexibele waarheid’ lees je in de introductie van Noorderlicht. Je verwacht je al gauw te verliezen in alternatief na alternatief. Onze collega-schrijver Regina Broersma is coördinator bij het festival en bewaakt de rode draad: ‘Ik verbind draden en spin soms een paar nieuwe. Ik knoop ze aan elkaar en vervolgens is mijn taak om te zorgen dat deze kluwen niet uit elkaar valt’. Ze heeft haar werk goed gedaan. Tijdens de stadswandeling langs de uiteenlopende en oh zo veelzijdige exposities krijg je een verrassend compleet en concreet beeld van de zo abstracte thematiek. Al snel springt voor mij het volgende op de voorgrond: In het spel met waarheid en werkelijkheid word je geconfronteerd met heel veel mens.

This slideshow requires JavaScript.

Neem bijvoorbeeld Kunstpunt. De foto’s van Sijia Ma vormen een eerste persoonsvertelling van haar trauma’s in relatie tot het digitale leven; lichaam en QR vormen samen verbeelding van de zoektocht naar identiteit. Daarnaast de videowerken van Ten Thij. Deze spelen prachtig met de letterlijke en figuurlijke afstand tussen mensen in gesprek en hoe (voor)oordelen al of geen ruimte krijgen in de afstand tussen jou en mij. Aan de grote wand hangt de mysterieuze serie van Almendros over een berg die vernoemd werd naar een vrouw vanwege de vertellingen van een man en we zien foto’s die verwerkt werden tot gelaagde duister romantische beelden van… een berg met een naam. De mens noemt, voegt toe, geeft betekenis en vervormt wat hij ziet. Filter-friend Regina is verrast en onder de indruk van deze serie. ‘Bij To Name a Mountain moet je echt even goed de tijd nemen, het liefst in stilte’. Ze legt uit: ‘Het verhaal over innerlijke onrust, het verlangen en de kracht van de verbeelding komen samen in een geschiedenis gevangen in analoge fotografietechnieken. Almendros schildert met al dat donker een poëtisch beeld’.

This slideshow requires JavaScript.

Nog een greep uit de route. Goede verhalen en sterke verhalen in sterke beelden in Pictura. Een baksteeninstallatie en zwartwit natuurfoto’s om een ecologisch bewustzijn én verbeeldingsvermogen te prikkelen in de oude camerabioscoop. In de Noorderlicht Studio bevinden zich snippers. Een enthousiaste curatie doet de grens van de cameralens vervagen door beeld te versterken of zelfs te vervangen door geschreven en gesproken woord. Bij NP3|Re:Search:Gallery ervaar je de hardheid van de onehapbare realiteit. Opeens ben je weer bewust van het wereldwijde web aan verslaglegging waarin menselijkheid en originaliteit obsolete waarden (b)lijken. Een taaie gedachte en mooi om je route mee af te sluiten. Binnen maar ook buiten Groningen zijn nog veel meer dingen te zien; doe het lekker op je eigen tempo en volgorde.

Dus, let’s go! Doorkruis de stad, laat je kaartje stempelen en kijk naar binnen, naar buiten, zet jezelf open en verbind.

This slideshow requires JavaScript.

The Makeable Mind – Noorderlicht International Photo festival
tot en met zondag 3 oktober
15 (volwassen) • 10 (studenten) • 5 (stadjerspas en 13 t/m 18 jaar) • gratis (t/m 13 jaar) • kaartje kopen
Noorderlicht
Facebook