(Un)Formed – Afstudeerexpositie Academie Minerva en Frank Mohr Institute | De Suiker

Kunstcurator Maayke Meijering Maayke zegt:

“Op een afstudeerexpositie kom je de kunstenaars van morgen tegen, soms nog een beetje ruw en ongepolijst, maar daar zit zoveel schoonheid in. Gaan!”


De astronomische zomer begint dit jaar direct met een ware hittegolf. Dan kan je natuurlijk de koelte (maar intense drukte) van de Hoornse Plas of de Papiermolen opzoeken, maar kunstliefhebbers weten dat er deze week nóg een optie is. In ‘De Suiker’, zoals de voormalige suikerfabriek wordt genoemd, presenteren afgestudeerde studenten van Academie Minerva (bachelor) en het Frank Mohr Institute (master) hun examenwerk, onder de titel ‘(Un)Formed’.

In De Suiker is het goed toeven wanneer het kwik stijgt. En je zult je er niet vervelen. Op twee verdiepingen zie je uiteenlopende kunstwerken van tientallen studenten Autonome Beeldende Kunst, Vormgeving en Docent Beeldende Kunst. Wat ik je wil aanraden: neem de tijd. Vorig jaar was ik twee keer een middag onder de pannen, ook omdat veel studenten aanwezig waren en met alle liefde met je in gesprek gaan over hun werk. Als je die kans krijgt: doen! Praten met de kunstenaar geeft je inzicht in hun denk- en maakproces, dat je door ‘alleen’ kijken niet altijd doorgrondt.

Voor de (beginnende) verzamelaar, kijk eens met een kopersblik rond op de tentoonstelling, spreek een kunstenaar aan, bekijk ander werk op hun website of maak zelfs een afspraak. Vraag jezelf af, wat raakt mij? Waar zou ik elke dag wel naar willen kijken? Waarin zie ik steeds weer iets nieuws? Wat inspireert mij? Hartekreet van de auteur: verwacht geen (en vraag niet om) bodemprijzen bij startende kunstenaars. Professioneel kunst maken is een beroep, geen hobby. Ook kunstenaars moeten hun huur betalen en hun studieschuld afbetalen, hoe leuk ze het ook vinden om kunst te maken. Vaak schuilt er veel meer tijd (en geld, materiaal, bloed, zweet en tranen) in een werk dan je in eerste instantie denkt. De uiteindelijke prijs zal dat terecht weerspiegelen. Wanneer je iets originelers boven de bank wil hangen dan een poster van Ikea, wees dan bereid daar een redelijke prijs voor te betalen.

Op een afstudeerexpositie kom je de kunstenaars van morgen tegen, soms nog een beetje ruw en ongepolijst, maar daar zit zoveel schoonheid in. Gaan!

(Un)Formed – Afstudeerexpositie Academie Minerva en Frank Mohr Institute
 t/m donderdag 27 juni
gratis
 De Suiker (voormalig Suikerunieterrein)
Facebook