Avond vol kunst, literatuur en muziek

Wildvang + uitreiking Hendrik de Vriesstipendium (CBK Groningen)

Wildvang is een jaarlijks terugkerend kunst-, muziek-, eet- en literatuurfeestje van het CBK Groningen. De line-up is inmiddels bekend en het belooft een fijn avondje te worden met optredens van onder andere Pushin Wood Soundsystem, O, Kutjes (what’s in a name) en Edo de Vlieger. Elk jaar wordt tijdens Wildvang het Hendrik de Vriesstipendium uitgereikt. Dit jaar zijn zes kunstenaars genomineerd voor de aanmoedigingsprijs voor jong Gronings talent: Lisa de Goey, Marthe van de Grift, Dennis Molema, Sander Wiersma, Rosa Everts en Bert Scholten. Hier geven we speciale aandacht aan twee van hen.

Lisa de Goey tekent de tijd. Althans, het verglijden ervan. Haar titels laten dat zien: 81 minuten, 19 minuten, 308 minuten. De tijd, vraagt ze zich af, is die nou lineair – met een duidelijk verleden, heden en toekomst – of cyclisch en zich steeds herhalend, zoals bij klokken? Er bestaat een oneindige variatie in haar lijnen van Oost-Indische inkt die in eerste instantie allemaal hetzelfde lijken te zijn; en een oneindigheid aan interpretaties. Ogenschijnlijke eenvoud die ingewikkelder blijkt hoe langer je kijkt.

Het zichtbaar maken van een moment in de tijd gebeurt in zekere zin ook in het werk van Dennis Molema. Voor zijn afstuderen aan Academie Minerva onderzocht Molema het werk ‘Conical Intersect’ (1975) van Gordon Matta-Clark (1943-1978), die beroemd werd met zijn zogenoemde ‘building cuts’. Omdat deze uitsnede van een gebouw in de Parijse wijk Les Halles door maar weinig mensen werd gezien en bovendien niet bewaard is gebleven, is het moeilijk voor te stellen hoe het werk werd ervaren. Aan de hand van foto’s maakte Molema een virtuele restauratie van het kunstwerk, waardoor de kijker het met een Virtual Reality-bril in 3D kan beleven. Nieuwe technieken maken zo het verleden toegankelijk en tastbaar in het heden.

Tijdens Wildvang is een selectie van het werk van alle zes kunstenaars te zien in het CBK.

Zaterdag 10 december, 17:00
gratis
CBK Groningen
Facebook Event