World Press Photo Exhibition 2019 | Synagoge Groningen

Saskia zegt:

“Zoals elk jaar staat World Press Photo Exhibition weer garant voor beklijvende nieuwsfoto’s die een lach of een traan teweeg kunnen brengen, of waar je eerst een paar minuten naar moet kijken om het beeld op je in te laten werken. En tijdens de expositie kun je genieten van de prachtige ambiance van de synagoge.”


De World Press Photo Exhibition is weer neergestreken in Groningen. Zoals elk jaar staat dat weer garant voor beklijvende nieuwsfoto’s die een lach of een traan teweeg kunnen brengen, of waar je eerst een paar minuten naar moet kijken om het beeld op je in te laten werken. En tijdens de expositie kun je genieten van de prachtige ambiance van de synagoge.

De winnende World Press Photo dit jaar is van John Moore, “Crying girl on the border”, van een peutertje dat bij de grensovergang staat, huilend, terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door een grenswacht. Een andere powerfoto is die van een met bosschages vermomde vrouw met een wapen die deel uitmaakt van een anti-stroperseenheid in Zimbabwe. Heel krachtig vind ik ook het beeld van de man die bij het Saoedische consulaat in Istanbul probeert het hek dicht te houden voor journalisten en fotografen die hun opwachting maakten inzake de verdwijning van de journalist Khashoggi. In meerdere categorieën zijn winnende foto’s te zien; sport, milieu en hedendaagse kwesties zijn vertegenwoordigd, evenals langetermijnprojecten. In de categorie natuur moet je de foto van de flamingo met provisorische sokken zeker niet missen.

NonFiction Photo is de organisatie die elk jaar World Press Photo organiseert in Groningen (en sinds dit jaar is de Zilveren Camera Expositie daarbij gekomen). Traditiegetrouw organiseren zij rondom de expositie een breed verdiepingsprogramma, de Academy Tour; internationaal vermaarde fotografen geven lezingen en lokale professionals (Joost Nuijten, Marion Verwey en Dennis Lapré) geven specialistische rondleidingen. Op 7 december is de feestelijke Grand Finissage van de tentoonstelling. Elk jaar wordt op de bovenverdieping van de synagoge ook nog een tentoonstelling ingericht. Dit jaar is dat “Solutions:Energy”, met daarin een lokaal antwoord op globale problemen. Er is werk te zien van Annemarijn Vlinder, David Vroom en Frank Nuiver.

World Press Photo Exhibition 2019
 tot en met zondag 8 december
 8
 Synagoge Groningen
Facebook