Zilveren Camera Groningen 2019 | Synagoge Groningen

Saskia zegt:

“Het is indrukwekkend om steeds te zien hoe Nederlandse fotojournalisten overal ter wereld hun werk doen, met de meest uiteenlopende nieuwskwesties te maken krijgen en dat op beeld vast weten te leggen.”


NonFiction Photo is de drijvende kracht achter de jaarlijkse World Press Photo Expositie in Groningen en nu hebben ze de Zilveren Camera expositie naar de stad gehaald! De Zilveren Camera is een prijs voor Nederlandse fotojournalistiek. Dit jaar is extra feestelijk omdat het een jubileum is vanwege haar zeventigjarig bestaan. De expositie staat stil bij de zeventig Zilveren Camerawinnaars door een scala aan ansichtkaarten met winnende foto’s die je als bezoeker mee naar huis mag nemen. Het is indrukwekkend om steeds te zien hoe Nederlandse fotojournalisten overal ter wereld hun werk doen, met de meest uiteenlopende nieuwskwesties te maken krijgen en dat op beeld vast weten te leggen.

Het accent bij deze expositie ligt op series van foto’s en niet alleen op de winnende foto’s van de diverse genomineerden. Winnares Cynthia Boll neemt wel een prominente plaats in met haar fotoserie Sinking Cities Jakarta, over de Indonesische hoofdstad die kampt met ernstige overstromingen door bodemdaling (als gevolg van grondwaterwinning) en zeespiegelstijging. Naast de sportfoto’s van Pim Ras is er ook hard nieuws: het dodelijke ongeluk met de stint, de met olie besmeurde zwanen die opgevangen en schoongemaakt worden; het zijn stuk voor stuk beklijvende foto’s die laten zien hoe krachtig beeld kan zijn. Check de website of Facebookpagina van NonFiction Photo voor het randprogramma, waaronder veel lezingen door professionele fotografen. Hier besteedt NonFiction Photo altijd veel aandacht aan.

Op de bovenverdieping van de synagoge is de expositie Gronings Gas ingericht. Een expositie die vertelt over de geschiedenis van de gaswinning in het noorden, stilstaat bij de problematiek als gevolg van de winning en die je als bezoeker mee laat denken aan oplossingen.

Zilveren Camera Groningen 2019
 tot en met zondag 2 juni
 8 • kaartje kopen
 Synagoge Groningen
Facebook