Zoals je nu bij me bent | Museum Heerenveen

Kunstcurator Bodil Keikes Kunstcurator Bodil zegt:

“De tentoonstelling biedt een mooi overzicht van Postma’s zoektocht naar de relatie met mannen en je bent welkom om die zoektocht vanuit haar perspectief mee te beleven.”


Geen spoortje van nervositeit en geen ongemakkelijke houdingen, maar een hele expositie vol mannen die duidelijk geen last hebben van cameravrees. Maak kennis met de mannen van de jonge fotografe Hanne Postma (1993), die in 2016 haar studie aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht afrondde. Ze heeft zich in haar werk duidelijk gespecialiseerd in het andere geslacht en legde de tientallen mannen die voor haar camera verschenen op intieme wijze vast. Door haar tentoonstelling Zoals je nu bij me bent, die nog tot 30 mei te zien is in Museum Heerenveen, word je stap voor stap meegenomen in de connectie die ze met haar modellen heeft.

Voor haar eerste serie, 34: Vertel iets over jezelf, deed ze op sociale media een oproep aan mannen om zich te melden voor een fotoshoot in hun favoriete trui. Ze werden niet als topmodellen vastgelegd, maar in ontspannen sfeer, terwijl ze met Hanne uitgebreid spraken over alles wat je in het leven kunt tegenkomen. In de tentoonstelling zie je dan ook niet alleen hun portret, maar ook citaten uit het gesprek. Soms zijn die citaten lichtvoetig, andere keren lijkt het gesprek een ernstiger ondertoon te hebben, zoals met een 29-jarige veteraan.

In haar meest recente werk, dat ook de titel van de tentoonstelling heeft bepaald, combineert ze haar ode aan mannen met foto’s van verlaten steden en platteland en flarden van haar eigen geschreven teksten. Je krijgt een beeld van Hanne Postma’s gedachtegangen en soms zijn ook haar kwetsbare kanten zichtbaar, waarin onzekerheid en eenzaamheid in de relatie tot het andere geslacht een rol spelen.

De tentoonstelling biedt een mooi overzicht van Postma’s zoektocht naar de relatie met mannen en je bent welkom om die zoektocht vanuit haar perspectief mee te beleven. Mocht je de fotografe zelf willen ontmoeten, dan kan dat op 12 mei, wanneer ze enkele nieuwe mannen gaat fotograferen. Vanaf 19 mei zijn ook deze werken te bekijken.

Zoals je nu bij me bent
 tot en met dinsdag 30 mei
 gratis
 Museum Heerenveen
Facebook