A F Th van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden in de Der Aa-kerk (Der Aa-kerk)

Ooit las ik 2479 bladzijden van A.F.Th. van der Heijdens De tandeloze tijd achter elkaar. Toegegeven: het duurde een paar maanden voordat ik uit de voeten kon in het pronkerige symbolendoolhof van De gevarendriehoek, maar toen was er ook geen andere optie meer dan doorlezen. Het vervolg van de cyclus stond al op de plank. De keuze voor iedere andere willekeurige roman voelde als een vergissing; alsof je na een decadent voorgerecht in een sterrenzaak bedankt voor hoofdgerecht en dessert, omdat je nog een drievaksmaaltijd en een pak blanke vla in de koelkast hebt staan.

Met Kwaadschiks’ 1,3 kilo (1280 pagina’s) in handen, hoofdstuktitels als ‘Pooier met hoorntjes’, ‘Bodempjesprocedure’, ‘Een flodderige snik’ en ‘Wildwestdelirium’ lezend, krijg ik het gevoel dat er na twintig jaar eindelijk een waardig vervolg op de reeks is verschenen. De helleveeg, nog geen 250 bladzijden, ben ik bereid te vergeten.

In Kwaadschiks blijkt usual Tandeloze tijd-suspect en kwartaaldrinker Ernst ‘Dip’ Quispel nog steeds strafpleiter te zijn. Hij verdedigt Nico Dorlas, een reclameman met paranoïde verlatingsangst, die verdacht wordt van moord. Het verhaal omspant slechts één ‘infernaal etmaal’. Het verhaal over hun wederwaardigheden uitlezen, voordat Van der Heijden in de Der Aa-kerk – is er in Groningen een fraaier decor denkbaar voor Mister Kathedralenbouwer? – geïnterviewd wordt door Coen Peppelenbos, blijft desondanks een uitdaging.

Wie zin heeft gekregen om te beginnen: de cyclus telt nu 4899 pagina’s.

(Kwaadschiks, De Bezige Bij 2016)

Zondag 27 november, 15:30
€ 12,50
Bijzonder Locaties Groningen
Facebook Event