Culturele Zondag: Tim Hofman en Joost Oomen (Kerk van Leegkerk)

Hoewel ik net als elke andere Nederlands-student heimelijk droomde van een carrière als schrijver of dichter, wilde ik heel stiekem liever nog BNN-presentator worden. Deze twee dromen verenigen leek me welhaast onmogelijk. Maar nu is er iemand die het doet! Tim Hofman, bekend van Spuiten en Slikken en YouTube-kanaal #BOOS, heeft een dichtbundel uitgebracht, genaamd Gedichten van de broer van Roos. En je kunt zijn guitige koppie gaan zien in Leegkerk.

In de ambiance van de prachtige kerk van Leegkerk, die dan hopelijk vol is, zal Tim optreden en zal Joost Oomen hem interviewen. Joost is bij ons Groningers vooral bekend als voormalig stadsdichter en van evenementen als Kantoorpoëzie en Dichters in de Prinsentuin. En ik ben hartstikke benieuwd naar dit interview. Ik ben benieuwd hoe kritisch Joost gaat zijn.

Na de uitzending van De Wereld Draait Door van 17 januari, waarin Tim zijn dichtbundel presenteerde, was Coen Peppelenbos niet mals in zijn column op literair weblog Tzum. Hij erkent dat het tof is dat Tim jongeren aan de poëzie weet te krijgen, maar is er verder niet van onder de indruk: “Het enige wat je op het item kon tegen hebben waren de gedichten zelf. Zelden zo’n hoeveelheid clichés, rijmelarij en knutselwerk bij elkaar gehoord.”

Zelf kan ik het knutselwerk wel waarderen. Hoewel ik eigenlijk fan ben van Hendrik Marsman. Een groter contrast met het werk van de broer van Roos bestaat zowat niet. Tims woordgrapjes zijn misschien flauw, maar net zoals bij veel andere poëzie geldt hier: bedenk het maar eens.

Bij de studie Nederlands leer je al gauw dat een gerespecteerd auteur zijn en populair zijn (lees: veel geld verdienen) niet samengaan. Alsof het literaire veld collectief besluit: als iets zo goed verkoopt, kan het niet goed zijn. Alsof Tim dit al had voorzien, lijkt hij dit literaire veld bijna wel direct aan te spreken in het gedicht Humoord:

“Moet u nou eens horen,
daar in die ivoren toren,”

En later:

“Wij massawoordenaars
zijn uw censuur ontstegen,
jank daar maar: ‘Barbaar!’
Noem het emocide plegen.”

J’accuse? En wie zijn dat dan in die ivoren toren? Ik zit zondag op het puntje van mijn stoel om hier meer over te horen.

Zondag 29 januari, 15:30
€ 7,50
Kerk van leegkerk
Facebook Event