De Literaire Hemel – Drs. P | Cultureel café De Amer

Christien zegt:

“Met zijn droogkomische en soms gitzwarte teksten wist hij ook in de literaire wereld veel bekendheid te verwerven. Drs. P weet van gruwelijke gegeven toch een hilarisch nummer te maken.”


Dit jaar was het 100e geboortejaar van Heinz Polzer, die wij allemaal beter kennen onder zijn pseudoniem Drs. P. Met zijn droogkomische en soms gitzwarte teksten wist hij ook in de literaire wereld veel bekendheid te verwerven. Denk aan klassiekers als Trapportaal, waarin een gezin een kamer verhuurt aan een keurige jongeman. Hoewel hij een rustige huurder is, heeft het gezin toch iets te klagen: af en toe treffen ze namelijk het levenloze lichaam van een jongedame aan in hun trapportaal. Drs. P weet van gruwelijke gegeven toch een hilarisch nummer te maken:

Hij moet maar weg, al is ‘t een goeie commensaal
Zo’n juffrouw hoort in het kanaal, maar niet bij ons in ‘t trapportaal.

Het werk van Drs. P zal besproken worden bij de volgende editie van De Literaire Hemel, waar Michél de Jong zal spreken. Hij is de biograaf van Polzer en heeft ook samen met hem geschreven. Daarnaast staat er ook een lezing van oud-RUG dichteres Esmé van den Boom op het programma: zij is momenteel bezig is met de afrondingen van haar bundel ‘Eigen Kamers’, over vrouwen en moederschap. Zij mocht het Hendrik de Vries-stipendium in ontvangst nemen voor dit project, waarbij zij Groningse vrouwen in verschillende fasen van hun leven interviewde om een beeld te krijgen van de moderne rol van het moederschap in de samenleving. Tot slot schuift Annemarie Haverkamp bij de sprekers aan, winnares van de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman. Het geheel zal ondersteund worden met livemuziek, om de avond af te maken!

De Literaire Hemel – Drs. P
 vrijdag 13 december, 20:30
 15
 Cultureel café De Amer
 Facebook

Foto: Andreas Terlaak