Het Grote Gebeuren (Groninger Forum Bibliotheek)

De eerste en vooralsnog enige keer dat ik naar Het Grote Gebeuren ging, jaren geleden, ontdekte ik Meindert Talma. Ik had net, op de achterste rij gezeten, naar een schier oneindig interview geluisterd met een mij totaal onbekende schrijver – in mijn herinneringen droeg hij bergschoenen – toen Talma de ijzige beginnoten van Stadskabouter aansloeg. Het had iets absurds: die gortdroge, wat onzeker ogende man, zijn lange benen in onnatuurlijk hoeken onder het te lage keyboard, die de literaire serieux van de avond tot iets belachelijks leek op te blazen met zijn knullige metrum en triviale thematiek (ook Voetballers met baarden en snorren kwam voorbij). Ik durf het onvergetelijk te noemen. 

Inmiddels heeft Het Grote Gebeuren zich ontwikkeld tot een festival dat zich niet langer beperkt tot die ruimte in de Forum-bioscoop waar je nog wel eens film moet kijken vanaf een klapstoel. Geheel in lijn met de verjongingskuur die de literatuur schijnbaar doormaakt, wekt het festival een frisse indruk. Eén probleem: ondanks mooie line-ups kon ik steeds niet. Dit jaar komt het er eindelijk van.

Daniel Kehlmann, schrijver van het heerlijke Roem en de geroemde maar misschien wat brave bestseller Het meten van de wereld, wordt geïnterviewd door Arnon Grunberg. Dat moet de moeite waard zijn. Grunberg schijnt zelf voor te lezen uit Aan nederlagen geen gebrek, brieven uit zijn jeugdjaren, en ik zal vast niet de enige zijn die daar eens goed voor gaat zitten. Ook ben ik benieuwd naar Roos van Rijswijk. Haar debuut Onheilig kan ik aanraden, en ze schijnt mooi voor te dragen. Verder rondscharrelen met een biertje, opzoek naar interessante, jonge stemmen. Met een beetje geluk sta je na afloop met ze in de kroeg.

Zaterdag 5 november, 20:00
€ 17,50 (€ 15 voor studenten en bibliotheekleden)
€ 25 DVK
Groninger Forum Bibliotheek
Facebook Event

(Foto: Henk Veenstra)