Spraakmakende Boeken: Jeroen Brouwers - Het hout

Spraakmakende boeken: Jeroen Brouwers – Het hout (Rijksuniversiteit Groningen, Academiegebouw, Offerhauszaal)

In een setting die me even deed denken aan de TMF-awards – de winnaar was ‘helaas’ verhinderd – nam Jeroen Brouwers een jaar geleden de ECI Literatuurprijs in ontvangst. Omdat gezondheidsperikelen de oude Brouwers aan huis bonden, was een journalist naar Zutendaal afgezakt om de vreugdetaferelen rechtstreeks aan de kijker over te brengen. In zijn schrijfkamer, het op bakkerszakken en kalenderbladen geschreven manuscript van Het hout voor zich, liet Brouwers, eerst kalmpjes een sigaret opstekend, weten verheugd te zijn: ‘Het geldbedrag – heb je dat bij je trouwens? – komt mij zeer te pas.’

In 2007 weigerde Brouwers nog de Prijs der Nederlandse Letteren omdat hij de honorering, 16.000 euro voor een heel oeuvre, een aanfluiting vond. ‘Alsof je te horen krijgt: Hier, koop daar maar een glaasje bier voor, ouwe.’ 50.000 euro voor één boek is dan inderdaad niet minnetjes.

Onderhand mogen lijf en leden broos zijn en fluit Brouwers’ adem als een akelige novemberwind, zijn pen is nog kwiek en lenig. Iedere keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van de zinnen en de woordenrijkdom in zijn boeken. Wie bijvoorbeeld Geheime kamers leest, kan een Moleskine volschrijven met mooie woorden.

Het hout is een ideaal instapmodelletje voor wie nog niet bekend is met Jeroen Brouwers’ werk. Het verhaal over broeder Bonaventura – hij is in een katholiek jongensinternaat getuige van de inmiddels geijkte handtastelijkheden en wordt verliefd op een vrouw buiten de kloostermuren – heeft relatief veel plot, de dilemma’s van Bonaventura zijn invoelbaar en het taalgebruik niet zo barok als in eerder werk. Ik ben benieuwd wat Mary Kemperink, die de avond ongetwijfeld ook met luchtigheid tegemoet zal treden, aan de benauwende leeservaring weet toe te voegen.

Donderdag 24 november, 19:45
gratis
Rijksuniversiteit Groningen, Academiegebouw (Offerhauszaal)

(Het hout, Atlas 2014)