Filter vraagt: talkshow HELP?! in Forum Groningen

Misschien is de poster met de geschrokken mensen je al wel opgevallen; binnenkort gaat de talkshow-serie HELP!? in het nieuwe Forum Groningen van start. Show host Wilbert van de Kamp zal in deze reeks, samen met zangeres Eva Waterbolk, actuele en misschien op het oog angstaanjagende problemen in de maatschappij op ludieke wijze aansnijden – en hopelijk ook oplossen, zodat we allemaal voortaan wat minder geschrokken door het leven kunnen. Woensdag 8 januari gaat de reeks van start met het onderwerp geld, of het gebrek daaraan, op 19 februari volgt een editie over de al dan niet eerlijke verdeling van macht. De derde editie op 11 maart zal gaan over de moeilijkheid van het vinden van een woonruimte in Groningen. Filter Groningen wilde graag alvast een klein tipje van de sluier oplichten en sprak Yvonne Zeegers, medeorganisator van deze evenementen.

1. Hoi! Wie ben jij en wat doe jij voor deze talkshows?

Ha, ik ben Yvonne, woon in Groningen en werk voornamelijk aan allerlei cultuurprojecten in het noorden. ‘HELP!?’ was in eerste instantie een initiatief van Wilbert van de Kamp en mij in samenwerking met het Forum. Al snel hebben we onze tweekoppige redactie uitgebreid met Michiel Teeuw, Eva Waterbolk en Kenrik Veenstra. Nu hebben we ook livemuziek en een offline live powerpoint tijdens de show.

2. Klinkt goed! Jullie gaan 8 januari jullie eerste talkshow geven in het Forum, deze zal gaan over geld. Wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?

De show gaat over onderbetaling. Ik werk zelf in de culturele sector en heb best vaak te maken gehad met onderbetaling. Dat had ik heus wel door, maar toch ging ik soms voor een projectprijs aan de slag die uiteindelijk neerkwam op 1,50 per uur. Als ik het nu zo vertel klinkt dat best gek. Maar ik kon – en kan nog steeds –  allerlei redenen verzinnen om toch een onderbetaalde klus aan te nemen. Daarnaast was het ook niet altijd mogelijk om meer te vragen.

In mijn ideale wereld kom ik dan of niet in de problemen, of komt dit soort onderbetaling niet meer voor. Het is ook belangrijk om sociale zekerheid te hebben. Wat moet ik doen als ik langdurig niet kan werken? Heb ik wel een vangnet? En hoe blijf ik in de toekomst een stabiel inkomen houden? De risico’s zijn behoorlijk hoog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onvrijwillige ZZP’er die noodgedwongen onder een verkapt dienstverband moet werken. Genoeg om over te praten dus.

3. Wat was jullie belangrijkste beweegreden om talkshows te organiseren?

Het Forum stond nog in de steigers toen we vorig jaar een voorstel deden. We hadden én zin om vaker naar talkshows te gaan én het leek ons wel wat om zelf een show te gaan maken in het nieuwe gebouw. In ons werk komen we best vaak dingen tegen waar we ons over verbazen; verdeling van geld en macht bijvoorbeeld. Die dingen hebben we meegenomen in de onderwerpen voor de show.

Ook het vormgeven van de show werd hierdoor beïnvloed. We wilden geen show maken die steeds vanuit dezelfde persoon gedragen wordt. Wilbert gaat presenteren, maar heeft ook Eva Waterbolk bij zich als mede-host. Ook de mensen die vaak wat achter de schermen zitten, zoals de vormgevers, hebben een actieve rol tijdens de show. Zodoende staan we ook allemaal geschrokken op de foto!

4. Jullie hebben ook gasten uitgenodigd. Wat komen die precies doen?

Dat verschilt per rubriek. Maar de gasten komen vertellen over hoe zij zich verhouden tot het probleem. Zo is de talkshow op 8 januari niet alleen bedoeld voor de onderbetaalde ZZP’er in de cultuursector, maar ook voor de werkgever die weleens iemand onderbetaalt en dit wil veranderen. We hebben pioniers uitgenodigd die zich hebben verdiept in mogelijke oplossingen en hier ook al mee experimenteren.

We proberen met deze show handvatten te bieden waar mensen in de zaal mee verder kunnen. Er vindt snel ruis plaats wanneer het om geld gaat, en we proberen toch wat van deze ruis weg te nemen.

5. Wat kunnen we nog meer van jullie verwachten in de toekomst?

De eerstvolgende show staat gepland op 19 februari, dan gaan we verder met macht. En op 11 maart is de woningmarkt in Groningen aan de beurt.

Meer informatie daarover vind je hier.

Talkshow Help?!
 woensdag 8 januari, 19 februari en 11 maart om 20:30
 10 (regulier) • 7,50 (jongeren en studenten) • 9 (Forumpas)
Forum Groningen
Facebook