Maartjes drie van 2020: Voor de worriers en de warriors

Ook de makers hebben te maken met de wereldwijde klimaatcrisis. Voor mijn plezier en mijn onderzoek naar ecokunst heb ik me vorig jaar op dit drukbevolkte en dynamische genre gestort. Problemen, oplossingen, pessimisten, utopisten, politieke boodschappen, duurzaam design, universaliteit, lokaliteit, mensen, niet-mensen… Je zult er nog wel eens wat van me over lezen. Nu houd ik het kort. Ik maakte een kleine selectie van noemenswaardig werk dat je nog steeds in of vanuit Groningen kan ervaren. Geen top- maar platte drie van ecokunst uit 2020.

Zwemlessen voor later, klimaatpoëzie (De Klimaatdichters)

De gedichten van meer dan 160 Nederlandse en Vlaamse klimaatdichters beslaan het enorm ingewikkelde kluwen van gevoelens, gebeurtenissen, gevaren en gedachten in relatie tot de ecologische crisis. Nog veel mensen deinzen terug voor poëzie alsook voor de persoonlijke diepten die de crisis beroert. Lees zo nu en dan een gedicht voor aan iemand. Daarna kan je bespreken hoe het je deed voelen, wat voor beeld het achterliet of welk woord is blijven hangen. Godgeklaagd van Nic Balthazar is nu mijn favoriet: ‘raap ze dus gewoon op, de idealen die jullie achteloos achterlieten’.

Leen de bundel bij de bieb. Bezoek of sluit je aan op www.klimaatdichters.org

IMPAKT festival, editie 2020: ZERO FOOTPRINT

Dit online festival, georganiseerd in Utrecht, durfde door techno-utopisme heen te turen. Een gelaagd programma waarin verre verledens en nabije toekomst elkaar afwisselden en overlapten. En er was ruimte voor hedendaagse realiteiten. Een Greenwashing Hall of Shame, een ode aan uitsterven, pakkende paneldiscussies met activisten van over de hele wereld, interviews over klimaatgerelateerde migratie en low-tek design. De kers op de taart was de playfull disobedience workshop. Vanuit mijn studeerkamertje kon ik meedelen in het hele programma en zoals een festival betaamd heb ik veel interessante mensen ontmoet die ik anders niet zou spreken. NB: Je kunt nog steeds de geweldig goed gelukte online tentoonstelling Dreaming in everywhen bezoeken!

Laat je inspireren en bekijk het programma en bezoek de tentoonstelling op de site van Impakt.

Voorland Groningen, Wandelingen door het Antropoceen

‘Voorland is een plek én een tijd.’ Met je koptelefoon op of samen met de luidspreker in de hand het ommeland in. Deze verhalenreeks is een feestelijke genremix van cultuurhistorie, antropologie, milieukunde (en méér) en toont ons hoe rijk ons voorland is aan informatie. Al wandelend over de vlakke pracht, audiovisueel ondersteund door de tracking-app, word je geconfronteerd met de stand van zaken zoals verzilting en broze dijken, met de oorsprong van onze problemen, met uiteenlopende Groninger geluiden over ‘wat nu?’ en we zien hoe we de grond onder onze voeten kunnen lezen als een voorbode.

Download de app, ga op pad of koop het boek via de site Voorland Groningen.

Zie ik je straks hier? WHAT IF | De toekomst van het noordelijk landschap – tot 28 februari in Noorderlicht (gratis maar reserveren); Afscheidstournee, De Warme Winkel – 28 en 29 februari in Grand Theatre (€ 11 – 16).