Praatshow aan de wandel: De filosofie van afval | Grand Theatre

Iris zegt:

“Een plastic soep heeft zich gemanifesteerd op alle plekken: van de oceaan, via de straat naar onze voeding. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe komen we van die gigantische (plastic) puinhoop af?”


De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche pleitte ooit voor een eeuwige terugkeer: een volledige én actieve omarming van het leven, een ja-zeggen of bevestigen. Tegelijkertijd hoort bij die omarming evenzo een respect voor onze moeder aarde. Of zoals Nietzsche dat zo mooi zei in Zo sprak Zarathoestra: ‘Blijf de aarde trouw, broeders, met de macht van uw deugd! Laat uw schenkende liefde en uw kennis de zin van de aarde dienen!’ Maar kunnen we nog wel stellen dat we die aarde nog wel trouw zijn, als we kijken naar hoe we er op dit moment mee omspringen?

Een aantal problemen speelt de aarde namelijk parten, één daarvan is afval. En die vuilnisbelt wordt met de jaren groter. Een plastic soep heeft zich gemanifesteerd op alle plekken: van de oceaan, via de straat naar onze voeding. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe komen we van die gigantische (plastic) puinhoop af? Precies daarover gaan filosofen Tjesse Riemersma en Jesse Havinga in gesprek met oud-Denker des Vaderlands René ten Bos. En zoals het een goede filosoof betaamt, gebeurt dat middels een wandeling die aftrapt bij het Grand Theatre. Want denkers als Nietzsche wandelden soms tot wel acht uur per dag. Dus kom je huis uit, trek je beste wandelschoenen aan en flaneer en filosofeer mee.

Praatshow aan de wandel: De filosofie van afval
zondag 10 oktober, 13:00
5 • kaartje kopen
Grand Theatre