Theatre of Politics op de cultuuragenda van Filter Groningen

Theatre of Politics (Noorderlicht Fotogalerie)

Ik kan mij slecht met de Amerikaanse cultuur identificeren, dus wellicht kijk ik daarom met verbazing naar de verslaglegging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die verbaasde gevoelens worden voor mij versterkt bij de expositie Theatre of Politics, in de Noorderlicht Fotogalerie.

De werken van fotografen Mark Peterson, Christopher Morris en Dina Litovsky tonen verschillende verkiezingscampagnes van voormalige en huidige presidentskandidaten in de Verenigde Staten: van grote verkiezingsbijeenkomsten tot persoonlijke emoties van de presidentskandidaten en hun fans. Mij tonen ze vooral een wereld die ik niet begrijp: waarom zien de mensen er zo krankzinnig uit? In de foto’s komt het karakter dat onder de oppervlakte van de verkiezingen verborgen ligt naar boven: onheilspellend en bevreemdend.

Cédric von Niederhäusern toont met zijn foto’s een beeld van een minder krankzinnig Amerika. Hij fotografeert de gewone Amerikaan die vergeten lijkt te worden in de mediadebatten. Terwijl de meeste media enkel losgaan over de entertainende factor van de campagnes – verontrustende uitspraken van Donald en het e-maildebacle rondom Hillary – werpt Von Niederhäusern een blik op de mensen waar de verkiezingen rechtstreeks betrekking op hebben. Dat het bedrijven van politiek op Amerikaanse wijze louter entertainment is, wordt met deze fotoserie enigszins genuanceerd.

De huidige presidentsverkiezingen zijn inmiddels bijna achter de rug. Voorlopig biedt de expositie Theatre of Politics tot 20 november de ruimte om de Amerikaanse verkiezingsstrijd vanuit een ander perspectief te beschouwen. Nadat de kogel door de kerk is, heb je bij de Noorderlicht Fotogalerie nog anderhalve week de tijd om terug te kijken op de waanzin van de Amerikaanse verkiezingen.

(Lees ook: Election Night USA in het Groninger Forum)

T/m zondag 20 november, openingstijden: woensdag t/m zondag, 12:00 – 18:00
gratis
Noorderlicht Fotogalerie

(foto: Dina Litovsky)