Filter vraagt: CLASH XXL Festival

Met de rubriek ‘Filter vraagt’ zetten we een aantal festivals in de schijnwerpers. Na een aanloop van bijna twee jaar, en een paar leuke CLASH feestjes verder, is het binnenkort eindelijk tijd voor CLASH XXL Festival! Het festival combineert elektronische muziek met kunst en zoekt de grenzen tussen de verschillende kunstvormen op door deze met elkaar te laten botsen. Verschillende externe partners in de stad openen hun deuren en sommige partners, zoals SIGN, presenteren ook intern een onderdeel op een van de hoofdlocaties. Wij vroegen Lesley, marketingman bij CLASH, om wat meer over het festival te vertellen.

1. Wie ben je en wat doe je bij CLASH XXL Festival?

Hoi, ik ben Lesley en ik doe marketing bij CLASH!

2. Wat is CLASH XXL Festival?

Het festival is de heilige graal van alle CLASH-edities die van 2017 tot 2019 hebben plaatsgevonden. In elke pre-party heeft CLASH kunst met muziek laten botsen op een unieke manier op soms curieuze locaties. CLASH neemt op 6 april Vera, OOST en Grand Theatre over waarin live elektronische muziek, visuele kunst, film en performance de confrontatie met elkaar opzoeken.

Op 7 april gaan we alles wat we met elkaar gezien hebben verwerken en meer de diepte in tijdens CLASH Context. Op deze dag brengen we onder andere artiesten, wetenschappers en mensen uit de kunstwereld bij elkaar voor art panels, workshops, lectures en discussies. Ook zijn er nog verschillende kunstinstallaties open om te bezoeken.

Op beide dagen zullen galerieën van partners Noorderlicht House of Photography, Galerie WithTsjalling en NP3 ook hun deuren openen voor bezoekers van CLASH, waar een deel van de programmering ook te zien is.

3. Als geld en praktische bezwaren geen rol spelen, wat zou dan de ambitie zijn voor jullie festival?

Uiteraard een oud landhuis opkopen en die verbouwen tot internagellactisch CLASH-walhalla.

4. Waar hebben jullie het hardst jullie best voor gedaan?

Voor ons is heel belangrijk dat de bezoeker intensief onderdeel is van de clash tussen muziek, visuele kunst en andere kunstvormen. De programmering, productie en het ontwerp van het festival zijn vanaf het begin hierop toegespitst geweest. Het organiseren van de contextdag op 7 april was ook een hele operatie met als doel de bezoeker nog meer diepgang te kunnen bieden.

5. Kun je onze lezers een persoonlijke tip geven? Wat mogen onze lezers niet missen als ze jullie festival bezoeken?

Om een greep te doen uit het diverse programma op 6 april:

– ​Weval live duo . Een climactische live set van technoduo uit eigen land. Catchy arrangement doordrenkt met een zeldzaam soort popmagie.
– Forest Swords. Voor het eerst in Nederland dat deze Britse producer live een compositie laat horen onder de beelden van de poëtische horrorfilm The Fall of the House of Usher (1928) .
– Nick Verstand (i.s.m. Boris Acket). Een audiovisuele installatie met lasers en natuurgeluiden genaamd Aether.
– AMMAR 808 ft. Sia Rosenberg (VJ). Dit is een bizarre mix van traditionele Arabische muziek, elektronische beukers en een virtuele droomwereld gemaakt door VJ Sia Rosenberg.
– Pelle Schilling (presented by SIGN). Deze kunstenaar heeft een dreigende installatie gemaakt met slijptollen die in het donker een prachtige vonkenregen produceren.
– Bouke Groen . Twee sound-art-installaties Siren en Tune van Bouke Groen.
– OOST.  All night long raven met drie legendes: Gesloten Cirkel, Ron Morelli en Identified Patient
.
– Matteo Myderwyk. Normaal gesproken vind je hem achter een vleugel maar voor CLASH doet hij een stap in de wereld van climactische synthmuziek.
– B2B sessions. We zetten lokale dj’s b2b die qua muziekstijl erg van elkaar verschillen. Een muzikale clash die ze met elkaar moeten oplossen.

Verder raad ik iedereen aan om naar de contextdag op 7 april te komen. In samenwerking met Studium Generale en Galerie WithTsjalling springen we de diepte in met wetenschappers, artiesten en mensen uit de kunstwereld waaronder bijvoorbeeld de spraakmakende kunstenares en schrijfster TINKEBELL. We gaan het onder andere hebben over de invloed van Instagram op kunst en kunstbeleving vanuit een neurowetenschappelijk perspectief!

6. En dan last maar zeker niet least: hoeveel kost een biertje?

Verschilt per locatie uiteraard, maar je bent tijdens CLASH totaal niet met je portemonnee bezig ;)

Bonusvraag: wil je zelf nog iets anders kwijt aan onze lezers?


We zoeken nog een paar vrijwilligers die onze awesome crew komen versterken. Inschrijven kan via dit formulier.

Voor de complete line-up en meer informatie ga je naar de officiële website!

Clash XXL Festival
 zaterdag 6 en zondag 7 april
 23,50 (regulier) • 26,50 (combiticket) • 10 (context) • kaartje kopen
 Grand Theatre, Vera en OOST
Facebook