Grasnapolsky 2019 | Fabriek de Toekomst

Filmcurator Derek Boudewijn Iris zegt:

“Van muziekoptredens en kunstinstallaties tot expedities naar de bossen en onlanden, het festival biedt een rijk programma dat speelt met het monumentale pand en haar omgeving.”


Als je ooit eens met de auto richting Duitsland bent gereden over de A7, is je misschien wel een groot oud fabriekspand bij Scheemda opgevallen. Dat pand is De Toekomst. Het deed in de vorige eeuw nog dienst als strokartonfabriek. Een aantal jaar geleden raakte De Toekomst ernstig in verval, maar gelukkig is het pand in de laatste jaren gerenoveerd en neemt festival Grasnapolsky er vanaf dit jaar intrek in. Het festival zocht na jaren Radio Kootwijk als locatie te hebben gehad naar een nieuwe locatie met een bijzondere geschiedenis en veel karakter, en dat is precies wat De Toekomst omvat. Niet alleen De Toekomst zelf, maar ook de onlanden van het Oldambt doen dienst als decor voor het festival. Van muziekoptredens en kunstinstallaties tot expedities naar de bossen en onlanden, het festival biedt een rijk programma dat speelt met het monumentale pand en haar omgeving.

Muzikale ontdekkingen zijn er ook genoeg te doen op het festival. Het muziekprogramma bestaat niet alleen uit artiesten die al wat langer meedraaien, maar ook is er ruimte voor nieuw en lokaal talent. Grasnapolsky lijkt een goede balans te hebben gevonden tussen deze twee. Persoonlijke aanraders: 80’s italo-synth en funkpop sensatie Donny Benét verraste vorig jaar in ACU, de electropop van The Japanese House kan nog wel eens groot gaan worden, synthpop muzikant Karel stelt nooit teleur, Marlene Bakker doet eer aan onze prachtige Grunneger Toal, post-punk kwartet Lewsberg was vorig jaar een aangename support act bij Parquet Courts in Vera en Charlotte Adigéry heeft veel potentie met haar mix tussen R&B en elektronica. En zo zijn er veel meer muzikale vondsten te doen op het festival.

En als je even zin hebt in iets anders dan muziek, zijn er nog genoeg andere dingen te beleven binnen en buiten de fabrieksmuren. Wat dacht je van een live talkshow van Zomaar Radio, of een expeditie naar de Oldambtster bossen? Ik heb in ieder geval heel veel zin in het festival. Kom je ook een weekendje ronddwalen in de fabriekshallen van De Toekomst en haar omgeving? Zie je daar!

Grasnapolsky 2019
 vrijdag 8 t/m zondag 10 februari
 91,50 (passe-partout) • 30-45 (dagkaart) • kaartje kopen
 Fabriek de Toekomst, Scheemda
 Facebook