Klank: filosoferen over (pop)muziek – Tomas Serrien | Studium Generale

Filmcurator Derek Boudewijn Iris zegt:

“Tijdens Eurosonic Noorderslag is er niet alleen ruimte voor immersie in muziek, maar ook voor filosofische vragen en overpeinzingen over muziek. Als filosoof én musicoloog in spé heb ik altijd al interesse gehad in het raakvlak tussen deze twee domeinen, en laat deze lezing nou net dat bieden.”


Tijdens Eurosonic Noorderslag is er niet alleen ruimte voor immersie in muziek, maar ook voor filosofische vragen en overpeinzingen over muziek. Klank: filosoferen over (pop)muziek biedt ruimte voor het tweede. Als filosoof én musicoloog in spé heb ik altijd al interesse gehad in het raakvlak tussen deze twee domeinen, en laat deze lezing nou net dat bieden.

Tomas Serrien, muziekfilosoof uit Gent, stelt dat ook het denken en schrijven over muziek zinvol kan zijn. Wat ervaren we bijvoorbeeld nou precies als we een nummer van een (pop)muzikant aanzetten? Hij neemt ons mee in een muzikale zoektocht vol filosofische overpeinzingen. Vragen die ik voorbij zag komen waren bijvoorbeeld: Wat is de rol van emoties bij het luisteren naar muziek? Of, luistert de mens aandachtig genoeg? Als je je deze vragen altijd al hebt gesteld tijdens het luisteren naar muziek, ben je bij deze lezing aan het goede adres. Ik ga een uurtje filosoferen tijdens deze lezing. Jij ook?

Klank: filosoferen over (pop)muziek – Tomas Serrien
 donderdag 17 januari, 16:30
 4 (regulier) • 2 (SG-kaart) • gratis (studenten)
 Studium Generale (Universiteitsmuseum)
 Facebook