Low | Vera

Filmcurator Derek Boudewijn Iris zegt:

“Een maandagavond is weliswaar niet de avond waarop je direct aan een concert denkt, maar Low is er eentje om de deur voor uit te gaan.”


Wanneer je het album Double Negative aanzet klinkt het even alsof je koptelefoon kapot is gegaan. De hoeveelheid noise in het openingsnummer Quorum is zodanig hoog dat ik zelfs even dacht dat mijn luidsprekers verkeerd stonden afgesteld. Maar nee, het is precies het geluid dat de Amerikaanse band Low wil bereiken met deze nieuwe plaat.

Het echtpaar Mimi Parker en Alan Sparhawk, ondersteund door producer B.J. Burton, die eerder al samenwerkte met James Blake en Bon Iver, lijkt op dit album een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt, en dat wel vijfentwintig jaar na het begin van hun carrière. Double Negative is weliswaar een plaat die een paar luisterbeurten nodig heeft om volledig te bezinken, maar ik voelde bij de eerste luisterbeurt het kippenvel al over mijn lichaam heen gaan. De prachtige harmonieën van noise, elektronica en duistere baslijnen zoeken een balans tussen donker en licht en de gevoelige songteksten worden niet door één, maar twee prachtige stemmen in een unieke dynamiek gezongen.

Het resultaat is een minimalistische, maar toch enorm impactvolle en vervreemdende soundscape die over de luisteraar heen wordt geworpen. En het vervormde geluid dat je al bijna naar de elektronicawinkel doet bellen is gedurfd, maar pakt in dit geval bijzonder goed uit. Deze vervreemdende sound reflecteert in welke tijd men nu verkeert – een politiek antwoord op de era van Trump. Low’s Double Negative is met recht terug te vinden op de vele eindejaarslijstjes.

Een maandagavond is weliswaar niet de avond waarop je direct aan een concert denkt, maar Low is er eentje om de deur voor uit te gaan. Ik ben ontzettend blij dat Low Vera aandoet op deze tour, want ik voorzie dat de bijzondere sfeer die zij neerzetten met hun muziek weleens heel goed kan gaan uitpakken in een zaal als Vera. En de band lijkt, met een oog op recente recensies, hun opnieuw gevonden energie op de plaat ook in hun live shows te vertonen. Verwacht een avond waarbij je wordt meegenomen in een adembenemende trip, eentje die je nog heel lang zal bijblijven. Mis deze niet, dit wordt een bijzondere!

Low
 maandag 4 februari, 20:45
 19 • kaartje kopen
 Vera
 Facebook