Nederlandse Bach Vereniging

Nederlandse Bachvereniging: Matthäus Passion | De Oosterpoort

Theatercurator Tjitske Dijkstra Theatercurator Tjitske zegt:

“Als je de Matthäus Passion nog nooit hebt gehoord, dan adviseer ik je om dit op 1 april van je bucketlist af te strepen.”


Als de krokussen en de narcissen hun pracht weer bovengronds tonen, dan begin ik uit te kijken naar hét klassieke concert van het jaar: de Matthäus Passion.

Nergens in de wereld is dit werk van Bach zo populair als in Nederland. In de komende weken kun je dan ook van diverse uitvoeringen gaan genieten in Groningen.

Wat mij betreft is die van de Nederlandse Bachvereniging (NBV) de must hear. Het NBV voert het werk van Bach uit met een relatief kleine bezetting en origineel instrumentarium (klavecimbel, strijkers met darmbesnaring, houtblazers). Dat klinkt zo:

Ter vergelijking, dit is een symfonische uitvoering (strijkers met metalen besnaring en koperblazers):

(Als je deze laatste uitvoering prettiger vindt klinken, dan raad ik je aan om naar de uitvoering van het Noord Nederlands Orkest te gaan op 13 en 14 april.)

Als je de Matthäus Passion nog nooit hebt gehoord, dan adviseer ik je om dit op 1 april van je bucketlist af te strepen. Iedereen kent het, veel mensen hebben het erover en je kunt er pas echt over oordelen als je het eenmaal in zijn geheel hebt gehoord.

Het is een lang concert, maar wees gerust: er is een pauze en voor aanvang kun je een programmaboekje kopen met de tekst, zodat je precies weet waar het koor en de solisten over zingen. Of je geeft je gewoon over aan het concert en laat je meevoeren in alle emoties die in dit concert worden vertolkt. Ik kijk er in ieder geval nu al naar uit!

Nederlandse Bachvereniging: Matthäus Passion
 zaterdag 1 april, 19:00
 56,50 (gouden rang) • 51,50 (eerste rang) • 15 (t/m 29 jaar) • kaartje kopen
 De Oosterpoort