Noord Nederlands Orkest: De eerste van Mahler | De Oosterpoort

Theatercurator Tjitske Dijkstra Theatercurator Tjitske zegt:

“Deze uitvoering wordt niet vaak ten gehore gebracht en dat alleen al is een reden om deze avond over de spreekwoordelijke drempel heen te stappen.”


Het Noord Nederlands Orkest voert steeds meer concerten uit waarbij de drempel om te komen bewust wordt verlaagd. Iedereen kent inmiddels de jaarlijks terugkomende uitvoeringen zoals Korreweg Klassiek en het filmmuziekconcert. In de afgelopen jaren is daar een belangrijke aanvulling op gekomen, namelijk het uitleggen van klassieke muziek. Maestro Jules is daar een goed voorbeeld van en dit concert past ook in die reeks thuis. Deze uitvoering begint namelijk met een interview tussen Eric Corton (huisvriend van het NNO) en Anthony Hermus (dirigent) over deze symfonie: dit is niet alleen informatief, maar ook enthousiasmerend!

Een ander belangrijk aspect om de drempel te verlagen zijn de vrije zitplaatsen. Iedereen die een kaart koopt kan deze avond dus gaan zitten waar hij/zij wil. Op die manier heeft iedereen gelijke kansen en zitten niet degenen die het meeste betalen op de beste plekken. Zeker als je nog in aanmerking komt voor een jongerenkaart, kan dit heel gunstig uitpakken.

Omdat je deze avond helemaal wordt bijgepraat over de eerste van Mahler, houd ik het hier kort. Het bijzondere aan deze uitvoering is dat deze wordt uitgevoerd in de zogenoemde Hamburger Fassung. Dat is niet de originele versie, maar de door Mahler zelf bewerkte versie nadat hij drie jaar later was aangetreden als chef-dirigent in Hamburg. Deze uitvoering wordt niet vaak ten gehore gebracht en dat alleen al is een reden om deze avond over de spreekwoordelijke drempel heen te stappen.

Kortom, als je een relaxte avond wilt met een ongedwongen sfeer terwijl je toch bij een klassiek concert aanwezig bent, dan moet vrijdag 26 mei in jouw agenda staan.

Noord Nederlands Orkest: De eerste van Mahler
 vrijdag 26 mei, 20:15
 27,50 (regulier) • 12,50 (t/m 29 jaar) • kaartje kopen
 De Oosterpoort