Olden Yolk | Vera

Filmcurator Derek Boudewijn Iris zegt:

“Met Olden Yolk gaan we voor even terug naar het New York van de jaren zestig. Wellicht met een ietwat dystopische en vervreemdende ondertoon, maar zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.”


Olden Yolk is zo’n band waarbij je vanaf de eerste noot direct de sfeer proeft die ze proberen neer te zetten met hun sound: ze eren hun stad New York en doen dit met duidelijke invloeden van de jaren zestig. Hun muziek voelt ergens ietwat dystopisch, melancholisch, maar tegelijkertijd ook vervreemdend, psychedelisch en bij vlagen zweverig. Een mooie term om dit alles samen te vatten is urban psychedelica. De voorgenoemde elementen wisselen elkaar telkens af, waardoor je wordt meegevoerd vanuit de ene stadse sfeerimpressie naar de andere. Het voelt zo alsof je door het New York van de jarig zestig waant, met alle prikkels die deze tocht door de stad met zich meebrengt.

Proberen te beschrijven onder welk genre het precies valt is dan ook lastig, want al wordt de boventoon gevoerd door sixties psychedelische indiefolk elementen, de door jazz geïnspireerde drumpartijen en de op ambient gerichte gitaarpartijen brengen weer een andere ondertoon met zich mee. Het resultaat is een afwisseling van invloeden en een variatie in geluiden, zowel binnen als tussen de nummers. De dialogen tussen leadzanger Shane Butler en zangeres Caity Shaffer vormen een fijne samenzang bovenop dit geluid. Gelijkenissen met artiesten als Kevin Morby en Ryley Walker blijven niet uit.

Zanger en multi-instrumentalist Butler begon de band in 2012 als eenmalig zijproject, en werd vanaf 2014 bijgestaan door Shaffer op een split-ep met Weyes Blood, waarna ze voor hun gelijknamige debuutalbum en de bijbehorende tour een drummer, Dan Drohan, en een gitarist, Jesse DeFrancesco, toevoegden. De band heeft inmiddels mogen tekenen bij het befaamde Trouble in Mind Records, bekend van artiesten als onder meer Ultimate Painting, Morgan Delt en Jacco Gardner. Zeker een band om in de gaten te houden.

Met Olden Yolk gaan we voor even terug naar het New York van de jaren zestig. Wellicht met een ietwat dystopische en vervreemdende ondertoon, maar zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Het mooie is dat mensen met een Vera Clubkaart gratis naar binnen mogen. Zie je daar!

Olden Yolk
 zaterdag 3 november, 22:00
 9 • gratis (Vera clubkaart) • kaartje kopen
 Vera
 Facebook