Pavel Haas Quartet (De Oosterpoort)

Warmbloedig, gepassioneerd en vurig. Zo worden de uitvoeringen van het Pavel Haas Quartet vaak beschreven. Ze spelen op deze avond drie zeer uiteenlopende meesterwerken: het minimalistische en lichtelijk hypnotiserende Fratres van Pärt en befaamde kwartetten van Bartók en Beethoven. Het schouwtoneel voor dit spektakel is De Oosterpoort.

“Pärt, Bartók en Beethoven… deze componisten hoor je niet vaak tezamen op een avond. Het Pavel Haas Quartet heeft de kwaliteit om de luisteraar mee te nemen door deze drie meesterwerken.” — Tjitske

Het Pavel Haas Quartet bestaat uit drie violisten en een cellist, die nu wereldberoemd zijn. Ze hebben dan ook nogal wat prijzen gewonnen, waaronder de prijs voor Best Chamber Music Recording bij de 2015 Gramophone Awards. Het was de vierde keer dat ze deze prestigieuze prijs wonnen en het jurycommentaar was lovend: “Soms is het moeilijk te geloven dat het maar vier muzikanten zijn waar je naar luistert, zo intens is het geluid.”

Het kwartet is genoemd naar de Tsjechische componist Pavel Haas, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gestorven in Auschwitz. Hij liet onder meer drie indrukwekkende strijkkwartetten na, die allemaal gespeeld en opgenomen zijn door het Pavel Haas Quartet. Kun je deze keer niet? In april treedt het kwartet nog een keer op.

Pavel Haas Quartet
 maandag 13 februari 20:15
 34, kaartje kopen
 De Oosterpoort
Facebook