The Murder Capital | Vera

Filmcurator Derek Boudewijn Iris zegt:

“Met zo’n ijzersterk album op zak is het tijd om het live waar te gaan maken. En laat Vera nou net een plek zijn waar hun benauwende postpunk absoluut tot zijn recht zal komen.”


Postpunk is op het moment een vrij populair genre. Pak de line-up van Eurosonic van dit jaar erbij en je pikt er zo een aantal uit die onder deze noemer vallen. Ook uit Dublin komt een nieuwe generatie postpunkers, waarvan Fontaines D.C. het recentelijk heel goed doet. En toevallig, naast Fontaines stond er vorig jaar nog een andere band op het affiche van Eurosonic: The Murder Capital. Wat hen uniek maakt? Een bepaalde melancholie en nervositeit, één die het sombere toekomstbeeld van de bandleden en hun thuisstad Dublin prachtig weerspiegelt. De sound is bovendien net wat beklemmender, donkerder en wanhopiger dan Fontaines D.C.

Waar de band zijn debuutplaat When I Have Fears (een titel die refereert aan een quote van John Keats) met een knal begint op intronummer For Everything, waarbij het snedige gitaargeweld je om de oren vliegt, begint de sound richting het midden al meer introspectief te worden, zonder ergens volledig af te remmen. De mannen houden de spanning er namelijk in met hun scherpe gitaren en imponerende nummeropbouw, waardoor je als luisteraar op het puntje van je stoel wordt gehouden. De rode draad door het gehele album is de klaagzang van James McGovern, die met een bepaalde intensiteit alle ellende en onzekerheid in het bestaan van de stadse jongere vertolkt. Een sterk album van de hand van producer Flood, die eerder voor Depeche Mode, Nick Cave en PJ Harvey produceerde.

Met zo’n ijzersterk album op zak is het tijd om het live waar te gaan maken. En laat Vera nou net een plek zijn waar hun benauwende postpunk absoluut tot zijn recht zal komen. Zie ik je daar?

the Murder Capital
 donderdag 6 februari, 21:00
 13
 Vera
 Facebook