Filter Groningen + Noordelijk Filmfestival

Noordelijk Filmfestival

Van 9 tot en met 13 november vindt in Leeuwarden het Noordelijk Filmfestival plaats. Filmcurator Derek deelt alvast enkele must sees.

Psychonauts, the Forgotten Children
(originele titel: Psiconautas, los niños olvidados)

Spaanse animatiefilm voor volwassenen. De film vertelt een grimmig en surrealistisch verhaal over Dinky en Birdboy: zij proberen te ontsnappen van een eiland, waar alle natuur en leven verdwenen is door een ecologische ramp. De film heeft een duistere, minimalistische visuele stijl, met veel zwart en weinig kleur. Animatiefilms richten zich zelden op enkel een volwassen publiek. Psychonauts doet dit wel en biedt daarom in het genre van de animatiefilm iets nieuws en onverwachts.

Woensdag 9 november, 22:45
Slieker
Zaterdag  12 november, 23:30
De Harmonie


Brothers
(originele titel: Brødre)

Een zeer persoonlijke documentaire over de jeugd van twee broers en de band met hun moeder. De Noorse regisseur Aslaug Holm filmde acht jaar lang het leven van haar twee zoons gedurende hun kinder- en tienerjaren. De fly-on-the-wallstijl, waarmee de documentairemaker op een afstandelijke en objectieve wijze registreert, zorgt voor een intieme blik in de pure, zorgeloze kinderwereld van de broers. Brothers lijkt een Noorse variant op Richard Linklaters veelgeprezen Boyhood uit 2014.

Donderdag 10 november, 12:15
De Harmonie
Zaterdag  12 november, 10:15
De Harmonie


The Student
(originele titel: (M)uchenik)

Russische dramafilm over een middelbare scholier die ervan overtuigd raakt dat de wereld verloren is aan het kwaad. Hij wordt extreem gelovig en gaat zich thuis en op school ‘abnormaal’ gedragen door alles en iedereen te verdoemen met zijn fundamentalistische interpretatie van de bijbel. De film biedt een kritische blik op de (Russische) maatschappij door het oog van een pessimistische, eenzame tiener. De regisseur won met deze film op Cannes de ‘Français Chalais Award’ en werd tevens genomineerd voor de ‘Un Certain Regard Award’.

Zonderdag 10 november, 10:15
Slieker
Zaterdag 12 november, 19:45
Slieker
Zondag 13 november, 10:30
Slieker

selecteert cultuur