Groninger Studenten Toneel – Eyes Wide Shut | USVA

Bennet zegt:

“Ik heb nog nooit zoveel spanning in een theaterstuk gezien als in Eyes Wide Shut van Groninger Studenten Toneel. Benjamin de Graaff draagt het grootste deel met zijn hoofdrol, maar dit kon niet gebeuren zonder de rest van de cast. Spanning, twijfel, mysterie, lust en harde gevolgen.”


Ik moet een jaar of vijftien zijn geweest toen ik de film Eyes Wide Shut zag. In die tijd waren complottheorieën graancirkels, hoedjes van aluminium en condenssporen. Nu is het Epstein, prins Albert en terroristen gedreven door Pizzagate. Samenzweringen lijken serieuzer in het nieuws te komen. In Eyes Wide Shut raakt het hoofdrolkarakter verwikkeld in een geheim genootschap van de ultra-elite. In dit tijdperk van plastapes van de Amerikaanse president een gepaste theaterbewerking.

Eyes Wide Shut begint met de arts Albert Hofman en zijn vrouw Florine die hun avond op een decadent elite-feest bespreken. Onzeker geworden door de biecht van gedachten van ontrouw vertrekt de arts dieper de nacht in. In deze nacht komt hij schimmige types tegen en vangt hij geruchten op van een geheim feest, decadenter en elitairder dan het feest dat hij eerder bezocht. De gevolgen van die nacht achtervolgen hem op een zeer spannende wijze die zijn blik op de werkelijkheid doet wankelen. Niet alleen zijn blik, maar ook de onze, gezien de onbetrouwbare vertelstijl. Hoe zijn paranoïde gedachten worden gevoed lijkt regelrecht uit het boekje van Scientology te komen, die hun ex-leden op eenzelfde manier laten stalken.

Ik heb nog nooit zoveel spanning in een theaterstuk gezien als in Eyes Wide Shut van Groninger Studenten Toneel. Benjamin de Graaff draagt het grootste deel met zijn hoofdrol, maar dit kon niet gebeuren zonder de rest van de cast. Spanning, twijfel, mysterie, lust en harde gevolgen. Er zijn nog twee voorstellingen, probeer ze te pakken!

Groninger Studenten Toneel – Eyes Wide Shut
 vrijdag 21 en zaterdag 22 februari
 9 (regulier) • 8 (studenten)
 USVA