Mariska’s tips voor het Jonge Harten Theaterfestival 2019

 Mariska zegt:

“Een uniek festival dat jonge theatermakers in al hun facetten in de spotlight zet én speciale aandacht heeft voor de jonge theaterbezoeker.”


Het is regenachtig, koud en de laatste blaadjes waaien van de bomen. A.k.a. het Jonge Harten Theaterfestival gaat weer van start! Een uniek festival dat jonge theatermakers in al hun facetten in de spotlight zet én speciale aandacht heeft voor de jonge theaterbezoeker. Van 15 tot en met 23 november kan je in zo’n beetje alle theaters en andere spectaculaire locaties genieten van verwonderende, ontroerende, gekke en humoristische voorstellingen. Het programma is lekker vol, maar ik bespreek hieronder vier voorstellingen waar ik naar uitkijk:

Niemand is hier Eenzaam | PeerGroup
15 en 16 november 13:30 en 19:00 uur, De Dilgt, Haren
20 t/m 22 november 14:00 en 19:30 uur, De Brink, Groningen

Eenzaamheid is een verschrikkelijk rottig en vervelend gevoel waar ontzettend veel mensen last van hebben. Toch wordt er maar weinig over gesproken. Om die reden maakten PeerGroup Locatietheater in Noord-Nederland en Jonge Harten deze voorstelling. De voorstelling, waar je individueel naar luistert met een koptelefoon bespreekt het verhaal van de tachtigjarige Lida en haar grote liefde Raf, die overleed op zijn zeventiende. Een empathische voorstelling, over het belang van connectie, ik kijk ernaar uit.

Wat is de wat | hetpaleis
Zaterdag 16 november 19:30 uur, Grand Theatre

Een voorstelling over je veilig voelen in je eigen land en burgeroorlogen. Valentino Achak Deng, Soedanees van origine, vlucht uit zijn thuisland en begint met honderden anderen aan een eindeloze voettocht. De tocht is zwaar, bitter en Valentino belandt in allerlei onwerkelijke situaties. Gebaseerd op de gelijknamige biografie van Valentino, is Wat is de wat een monoloog over overleven en het belang van het hebben van een thuisland. Dit onderwerp is van eindeloos belang.

The Journey | Anna Luka da Silva & Nora Ramakers
Donderdag 21 november 21:30 uur, Grand Theatre

‘Wat zie jij als je je ogen dicht doet?’ is de hamvraag die Anna Luka da Silva het publiek stelt. Zelf ziet ze met gesloten ogen herinneringen uit haar jeugd, pijnlijke herinneringen waar ze van probeert los te weken. Kortom, een pleidooi voor herinneringen en herdenken, hoe moeilijk ook en hoe rottig het je soms laat voelen. Want hoe anders kun je ooit meer zijn dan je eigen verhaal?

Oorlog en Vrede | Florian Myjer & Kim Karssen
Vrijdag 22 november, 19:00 uur, Grand Theatre

Oorlog en Vrede van de Russische schrijver Leo Tolstoj is mijn favoriete boek, dus het dient niet als een verrassing dat ik erg uitkijk naar deze voorstelling. In de voorstelling staat de vraag ‘Hoe moeten wij leven?’ centraal. Aan de hand van de grootse en meeslepende levens van Tolstojs personages vertellen theatermakers Florian en Kim persoonlijke verhalen. Hoe tegenstellig is het rottige leven in de Russische winter tijdens de Napoleontische oorlog met ons veilige leventje hier? En is er iets dat we daaraan moeten doen?

Voor heel veel meer Jonge Harten check de website!

Jonge Harten Theaterfestival 2019
 vrijdag 15 november t/m zaterdag 23 november
 prijzen verschillen per voorstelling • kaartjes kopen
 verschillende locaties in Groningen
Facebook