Mariska’s tips voor het Jonge Harten Theaterfestival

 Mariska zegt:

“Een uniek festival dat jonge theatermakers in al hun facetten in de spotlight zet én speciale aandacht heeft voor de jonge theaterbezoeker.”


Het is weer november en dat betekent dat het tijd is voor het Jonge Harten Theaterfestival in Groningen. Een uniek festival dat jonge theatermakers in al hun facetten in de spotlight zet én speciale aandacht heeft voor de jonge theaterbezoeker. Van 16 tot en met 24 november kan je in zo’n beetje alle theaters en andere spectaculaire locaties genieten van verwonderende, ontroerende, gekke en humoristische voorstellingen. Het programma is lekker vol, maar ik bespreek hieronder vijf voorstellingen waar ik naar uitkijk:

1. NNT RAW III: Er Zal Iemand Komen | Liliane Brakema
Zondag 18 november 19:30, Machinefabriek

NNT ondersteunt sinds een aantal jaar aanstormend regietalent onder de noemer NNT RAW. In deze editie presenteert Liliane Brakema haar theatrale onderzoek en nagesprek. Er Zal Iemand Komen gaat over een echtpaar dat een afgelegen huis heeft gekocht aan een fjord. Het is een plek waar ze samen alleen kunnen zijn, maar de rust wordt al snel verstoord. Brakema zoekt met een acteur en twee dansers naar een manier om te laten voelen, wat niet gezegd wordt in een tekst vol ongrijpbare stiltes. Zonder het uit te spreken, rafelt de relatie van de man en de vrouw uit elkaar. Kortom, het belooft een avond vol subtiele spanning.

2. George en Eran worden racisten | George & Eran producties
Zaterdag 17 november 19:30, Grand Theatre

Een gekke titel voor een komische voorstelling, en bij het lezen van de omschrijving wordt de titel niet minder gek. De bruine vrienden George & Eran tackelen samen met het witte zangduo Nordgrond het grote thema: racisme. Een voorstelling over ‘goed’ doen in een tijd waarin eigenlijk altijd iemand zich beledigd, gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelt. Jonge Harten omschrijft het als ‘vrolijke boosheid’ en een voorstelling op het snijvlak van toneel en stand-up over ongelijkheid en discriminatie. Een interessante combinatie van thema en onderwerp en ook nog eens op een toepasselijk moment, zo aan de vooravond van de intocht van Sinterklaas.

3. Wat (Niet) Weg Is | Fien Leysen
Zondag 18 november t/m vrijdag 23 november, OOST

De Vlaamse Fien Leysen maakte met haar multimediale voorstelling Wat (Niet) Weg Is eerder al furore op het festival Theater aan Zee en kreeg lovende recensies. De voorstelling gaat over de dood, gemis en wat dit doet met het menselijk geheugen. Het is een persoonlijk verhaal wat de maakster neerzet. Leysen verloor haar vader en middels correspondentie met een Vlaamse winkelketeneigenaar probeert ze antwoord te krijgen op vragen. Vragen die onbeantwoord zijn, maar een gevoel van troost bieden. Ik ben erg benieuwd naar de indringendheid en de herkenbaarheid van de voorstelling, die bijna het gehele festival te bezoeken is op een grote verscheidenheid aan tijden.

4. Paradise Now (1968 – 2018) | fABULEUS/Michiel Vandevelde
Donderdag 22 november 19:30, Grand Theatre

De voorstelling Paradise Now ging in juli 1968 in première op het festival d’Avignon. Het stuk, toen geproduceerd door de acteursgroep The Living Theatre, was geïnspireerd op de tijdsgeest van de jaren zestig. Het bespreekt spiritualiteit, maar meer nog is het een ultieme poging het publiek met elkaar te verbinden en klaar te maken voor actie in de buitenwereld. Paradise Now (1968 – 2018) is een re-enactment van de oorspronkelijke voorstelling en vergelijkt de wereld van 1968 met de wereld vandaag. Dertien jongeren beelden in een wilde choreografie van Michiel Vandevelde een stroom aan intense momenten uit. Beelden die je herkent uit de geschiedenisboeken en de media. De voorstelling roept interessante vraagstukken op, zoals hoe we moeten omgaan met ons collectieve verleden en of jongeren eigenlijk de noodzaak voelen om te strijden voor een betere toekomst.

5. In het Hol van de Leeuw | Dox i.s.m. Black Sheep Can Fly/Saman Amini
Donderdag 22 november 20:15, Stadsschouwburg

“De geest is een formidabele gevangenis waaruit we ons alleen zelf kunnen bevrijden.” Een diepzinnige zin die de voorstelling In het hol van de leeuw samenvat. De hoofdrolspeler zit namelijk letterlijk en figuurlijk vast in de gevangenis. Een confrontatie liep uit de hand, maar hij is tegelijkertijd in gevecht met zichzelf en het vinden van zijn identiteit. De vraag: is ontsnappen mogelijk? De voorstelling gaat over discriminatie, het denken in hokjes, en tegelijkertijd je eigen kracht vinden om hierboven te staan en je eigen label te maken. Er is muziek, spoken word en zit bommetje vol scherpe humor. Wederom een mooie, laagdrempelige manier om een schrijnend probleem in onze maatschappij aan te kaarten en daarom zeker mijn aanbeveling waard.

Voor heel veel meer Jonge Harten check de website!

Jonge Harten Theaterfestival
 vrijdag 16 november t/m zaterdag 24 november
 prijzen verschillen per voorstelling • kaartjes kopen
 verschillende locaties in Groningen
Facebook