Mevrouw Macbeth - Discordia

Mevrouw Macbeth – Discordia (Grand Theatre)

Discordia en zijn jaarlijks terugkerende Weiblicher Akt wordt zo langzamerhand iets waar het publiek naar uit begint te kijken. Dat mag ook wel, want dit gezelschap laat nu voor de zevende keer zien dat het een noodzaak is om vanuit een ander perspectief het bekende verhaal van Mevrouw Macbeth te vertellen. Het moge duidelijk zijn: in het geval van de Weiblicher Akt is dat het vrouwelijk perspectief. Maar mannelijke lezers, laat dit jullie niet tegenhouden om te gaan. Verandering van spijs doet immers eten en verandering van perspectief doet leven!

Shakespeares Macbeth wordt bekeken vanuit Lady Macbeth en dat brengt ons een voorstelling over Vrouwen en Macht. O nee, gaan we het dan wéér over ‘het glazen plafond’ hebben? Waar het vooral om draait in deze voorstelling zijn de vragen achter het idee van macht. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er, ondanks dat er meer vrouwen zijn op de wereld, meer mannen zijn met hogere functies en een beter salaris? En die vrouwen die wel topposities bekleden, zoals Queen Elizabeth I en Angela Merkel, wat drijft hen en hoe pakken zij het aan?

De tijd heeft deze voorstelling inmiddels ingehaald, nu duidelijk is geworden dat Clinton niet de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wordt. Toch is het misschien juist deze gebeurtenis die maakt dat Wislawa Szymborska’s gedicht Theaterimpressies zo treffend is in deze Weiblicher Akt:

 

Maar waarlijk subliem is het vallen van het doek
en wat nog net in de spleet eronder is te zien:
hier reikt een hand gehaast naar een bloem,
daar pakt een andere een zwaard dat is gevallen.
En dan pas vervult een derde, onzichtbaar,
zijn plicht en
knijpt me de keel dicht.

— Wislawa Szymborska

(foto: Bert Nienhuis)

Dinsdag 6 december, 20:30
€ 15 online (€ 10 collegekaart/CJP)
€ 16 kassa (€ 11 collegekaart/CJP)
Grand Theatre