NNT + Club Guy & Roni + Asko|Schönberg: Carrousel | Stadsschouwburg Groningen

 Theatercurator Marija zegt:

“In het maakproces van Carrousel worden ervaringen met de stad als een frisse wind ingeademd om te dienen als zuurstof voor de creatie van de voorstelling.”


Dit is de première van de eerste voorstelling van het nieuwe NNT. Alleen daarom al GAAN!

Wat mij tot nu toe positief opvalt, is hoe deze voorstelling – samen met ons Groningers – gemaakt wordt. Een stadsgezelschap als het NNT wordt enerzijds beïnvloed door de stad en haar inwoners, maar heeft anderzijds een artistieke verantwoordelijkheid als één van de BIS-gezelschappen van Nederland. In het maakproces van Carrousel worden ervaringen met de stad als een frisse wind ingeademd om te dienen als zuurstof voor de creatie van de voorstelling.

Allereerst is er de Dansmarathon – Carrousel draait door – van vierentwintig uur. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Doorgaan tot je niet meer kunt. Samen met ons Groningers werd er gedanst. Via livestream was dit voor iedereen te volgen. Voor regisseur Guy Weizman was dit een manier om een echte ervaring als input te kunnen gebruiken voor de inhoud van zijn regie. Carrousel is geïnspireerd op de waargebeurde, verfilmde roman They shoot horses, don’t they? Het gaat over de eindeloze dansmarathons in de Verenigde Staten van de jaren dertig.

Ten tweede zijn er de livestreams. Voor Guy Weizman is dit wederom een manier om een echte ervaring te gebruiken voor het creëren van de voorstelling. Hij vindt het belangrijk dat de spelers en dansers weten hoe het voelt om bekeken te worden. De ellende van de één is de glimlach van de ander, niet waar? De voorstelling is een eindeloze competitie, die wordt gadegeslagen door toeschouwers voor wie het leed van de deelnemers een vorm van vermaak is. Mooi dat ze dat met ons als livestream-kijkers hebben kunnen onderzoeken.

Op intelligente wijze vlecht het NNT de werkelijkheid door de betekenis van de voorstelling heen. Het resultaat is een meeslepende en muzikale voorstelling waarbij Groningers hebben meegeholpen betekenis te geven. Wat Carrousel ons uiteindelijk moet laten voelen, is de enorme kracht van het leven, die – wat er in onze levens ook gebeurt – altijd doordraait.

Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko | Schönberg: Carrousel
 Woensdag 5 april 20:15
Donderdag 6 april 20:15
Vrijdag 7 april 20:15
Zaterdag 8 april 20:15
22,50 (eerste rang), 11,25 (CJP/Collegekaart), kaartje kopen
Stadsschouwburg Groningen
Facebook